lördag23 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vd-byte

Skrällen: Nina Jönsson blir ny vd för Ica Gruppen – Per Strömberg kliver av

Publicerad: 23 augusti 2022, 08:49

Nina Jönsson Foto: Pressbild

Nina Jönsson återvänder till Ica Gruppen. 1 januari efterträder hon Per Strömberg som vd. ”Hon har de unika erfarenheter som krävs för rollen”, säger styrelseordförande Claes-Göran Sylvén. 

Ämnen i artikeln:

Ica Gruppen

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Per Strömberg har varit vd för Ica Gruppen i tio år. Nu väljer han att kliva av. 

– Jag satte målbilden att vara en längre tid på Ica när jag började 2012 och det tycker jag att tio år väl uppfyller. Ägarförändringen som annonserades i höstas gjorde att jag kände att det var viktigt att vara med och leda Ica Gruppen genom den och medverka i förändringsresan. Nu har vi kommit en bra bit på vägen och det känns därför som rätt tidpunkt för mig att avsluta min operativa roll, säger han i en kommentar. 

Samtidigt föreslås han bli en del i bolagets styrelse. 

– Jag känner ett stort engagemang för Ica och ser därför fram emot att fortsätta som ledamot. 

Ny vd blir Nina Jönsson. Hon kommer närmast från jobbet som vd för Plantagen och har över 20 års erfarenhet av olika ledande befattningar inom detalj- och livsmedelshandeln. 

Från oktober 2010 till mars 2016 var hon sortiments- och inköpsdirektör för Ica Gruppen. 

– Kombinationen av en bred bakgrund från både leverantörsledet och handeln gör att hon har de unika erfarenheter som krävs för rollen som vd för Ica Gruppen. Nina Jönsson har också ett starkt ledarskap som bygger på att ge stort ansvar och mandat ute i organisationen som säkrar handlingskraft och snabbhet. Därutöver har Nina även en bred affärskunskap och är inte minst en mycket uppskattad tidigare ledare inom Ica med en stor förståelse för Ica-modellen, säger Claes-Göran Sylvén. 

Nina Jönsson själv gläds över att göra comeback hos Ica Gruppen – och att axla rollen som vd. 

– Jag har alltid motiverats av att jobba konsumentnära och här är Ica den starkaste kraften i branschen. Genom dagligvaror, apoteken, banken, försäkringarna och fastigheterna bidrar Ica på så många sätt i människors vardag. I de baltiska länderna har Rimi en lika stark och betydelsefull kundrelation. Att tillsammans med alla medarbetare och handlare fortsätta utveckla Ica-idén, entreprenörskapet och kundfokuset, som lagt grunden för Icas framgångar, är det jag ser allra mest fram emot, säger Nina Jönsson. 

I dag kom också beskedet att Eric Lundberg ersätter Anders Svensson som vd för dotterbolaget Ica Sverige, han är i dag vd för Apotek Hjärtat. Ny vd för Apotek Hjärtat blir försäljningschefen Monika Magnusson. 

– Med anledning av de förändringar som nu sker är jag stolt över att vi har kunnat göra interna tillsättningar till alla dessa viktiga roller inom Ica Gruppen, där jag räknar in även Nina Jönsson givet hennes bakgrund inom Ica. Det visar att vårt fokus på intern rörlighet och den successionsprocess vi jobbar med gör att vi kan bygga ledare för våra tyngsta roller. Jag känner mig förväntansfull och glad över de ledare, medarbetare och handlare som finns i Ica-familjen när vi nu tar oss an framtiden i en minst sagt spännande och utmanande tid, säger Claes-Göran Sylvén. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev