torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vd-byte

I dag kliver Sobin in på spelplanen: ”På kort sikt är det tuffa tider både för XXL och branschen”

Publicerad: 2 maj 2023, 06:03

I dag gör Freddy Sobin sin första arbetsdag som vd och koncernchef för XXL.

Foto: Pressbild

I dag gör Freddy Sobin sin första arbetsdag som koncernchef för XXL. Här ger han sin syn på bolaget. ”Framöver kommer vi att vässa och utveckla vår position ytterligare”, säger han.

Ämnen i artikeln:

XXLLedarskapDetaljhandeln

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


LÄS OCKSÅ: Rekordstora utförsäljningen har gett resultat för XXL: ”Vinner tillbaka viktiga marknadsandelar”

I november förra året kom beskedet att Freddy Sobin blir ny vd och koncernchef för XXL. I dag gör han sin första dag på jobbet – officiellt.

För han har tjuvstartat för att lära känna bolaget och branschen bättre.

– De senaste veckorna har jag rest runt i Norden för att lära känna XXL och branschen bättre. Jag har besökt både varuhus, centrallager, huvudkontor och våra lokala kontor, säger han i en kommentar och fortsätter:

– Jag har träffat många nya kollegor – och är imponerad av kunskapen, energin och motivationen till att göra XXL ännu bättre. Det bådar gott för framtiden. Nu ser jag fram emot att sätta full fart ur startblocket.

Han konstaterar att XXL byggt upp en unik position i Norden.

– Framöver kommer vi att vässa och utveckla den här positionen ytterligare. På kort sikt är det tuffa tider både för XXL och branschen, med svaga marknader och stora lagersaldon för många aktörer i branschen. Jag har gett mitt fulla stöd till den plan som styrelsen och ledningen har lagt fram hittills och det är glädjande att XXL har lyckats minska lagernivåerna och samtidigt vinna tillbaka marknadsandelar i år.

LÄS OCKSÅ: Kartläggning: Börsbolagens svettiga år – nästan alla marginaler försämrades: ”Befäster bilden av nedgången”

XXL har i dag 80 varuhus runt om i Norden. Nyligen öppnade kedjan i Skellefteå och till hösten är det premiär i norska Lillehammer.

– Lokalkännedom och närhet till kunder i Norge, Sverige och Finland är en stark konkurrensfördel i sportbranschen. Det har jag också sett i praktiken när jag har rest runt de senaste veckorna. Det här är något vi kan nyttja i ännu större utsträckning i framtiden, säger Freddy Sobin som är imponerad över det erbjudande som XXL byggt upp.

– Om vi lyckas sy ihop helheten och visa den för kunden, då blir det här bra, fortsätter han.

Även om han ser många saker som bolaget gör bra finns det också förbättringspotential.

– Jag ser en stor potential i att arbeta ännu mer datadrivet och kundfokuserat, stärka samarbetet över organisationen och avsevärt stärka kundupplevelsen, för att nämna några områden. Vi kommer också att starta en strategiprocess för att hitta riktningen för XXL i nästa fas. Det här ska bli spännande, och något vi återkommer till senar, säger Freddy Sobin.

Stein Eriksson, som varit tillförordnad koncernchef sedan i höstas, återgår nu till sin roll som CFO.

LÄS OCKSÅ: Dagens hetaste värvning – Freddy Sobin om nya jobbet: ”Det gick inte att tacka nej”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev