Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vd-byte

Coop-vd:n hoppar av – efter knappt två månader: ”Behövs på hemmaplan”

Publicerad: 4 december 2020, 09:48

Coop Butiker och Stormarknader tappar sin tillförordnade vd. Tomas Sjölander hoppar av – och hänvisar till familjeskäl ”Ibland händer saker utanför jobbet som kräver en annan prioritering.”

Ämnen i artikeln:

DagligvarorCoop

Thomas Ohlén

thomas.ohlen@bonniernews.se


Läs mer: Efterträdaren klar:  Sjölander tar över som Coop-vd efter Wijkström

Christian Wijkström slutade överraskade som vd för Coop Butiker och Stormarknader (CBS) i slutet av september och ersattes 12 oktober av Coop Värmlands tidigare vd Tomas Sjölander.

Avtalet som tillförordnad vd för CBS skulle gälla ett år.

Men i dag gör Tomas Sjölander sista dagen i bolaget.

– Det har varit en intensiv, rolig och stimulerande tid som tillförordnad vd på CBS och jag hade inga planer på att lämna redan nu. Men ibland händer det saker utanför jobbet som kräver en annan prioritering, och just nu behövs jag på hemmaplan, säger Tomas Sjölander i en kommentar som förmedlas av huvudägaren KF.

Avhoppet recenseras så här av KF:s vd och CBS ordförande Marie Nygren.

– Styrelsen beklagar naturligtvis att vi inte får ha kvar Tomas Sjölander i rollen som tillförordnad vd även framöver. Vi har haft stort förtroende för hans arbete. Men vi har full förståelse för och all respekt för Tomas beslut.  Vi önskar Tomas varmt lycka till i framtiden.

CBS finansdirektör Fredrik Brandel tar över rollen som under tiden styrelsen arbetar med att hitta en ersättare för Tomas Sjölander.

Market har tidigare berättat att Coop Butiker och Stormarknader hade en stark försäljningsutveckling fram till och med augusti och hade en högre tillväxtakt än marknadsledande Ica.

Framför allt Stora Coop hade exceptionella siffror innan KF beslutade att försäljningssiffror inte längre fick kommuniceras externt.

Prisoffensiven som CBS och Coop Mitt (Gävleborg, Dalarna och norra Uppland och norra Västmanland) har gjort pekas ut som den stora förklaringen

– Genom att fortsätta addera till medlemsnyttan, medarbetarperspektivet, ledarskapet och Det goda mötet kommer CBS fortsätta att lyfta butikernas försäljning på ett positivt sätt. Efter att ha sett allt det som redan har gjorts och allt som planeras att göras framöver så är jag övertygad om att CBS har alla förutsättningar att fortsätta en framgångsrik resa och vara en tydlig aktör på dagligvarumarknaden, säger Tomas Sjölander.

Market har sökt Tomas Sjölander.

Läs mer: Coop-föreningen byter vd: ”Rätt läge för oss att gå skilda vägar”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev