Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rekonstruktion

Teknikmagasinets ägare är illa ute – ansöker om rekonstruktion

Publicerad: 23 september 2020, 07:46

Foto: Kristoffer Olsson

Teknikmagasinets ägare har ansökt om rekonstruktion. Enligt ansökan ska de se över vilka av koncernens verksamheter som har förutsättningar att drivas vidare.


Ämnen i artikeln:

Teknikmagasinet

Den 18 september ansökte Teknikmagasinets ägare, Ambia Trading Group om rekonstruktion i Kalmars Tingsrätt, rapporterar Dagens Handel.

Holding- och förvaltningsbolaget förvärvade inkråmet av Teknikmagasinet i februari. I koncernen ingår även Apple-återförsäljaren Appricot Life, Isolda, Introcom och Selector Logistic.

– Dotterbolagen påverkas inte alls av rekonstruktion av holdingbolaget. För Teknikmagasinet är det business as usual. Jag har ingen kommentar kring hur försäljningen och så går för Teknikmagasinet, säger rekonstruktör Hans Liljeblad, Hellström Advokatbyrå, till Dagens Handel.

Enligt ansökan ska bolagets betalningssvårigheter ha uppstått på grund av förvärvet av Digital Inn och den följande konkursen. När Ambia Trading sedan förvärvade Teknikmagasinet ska situationen ha förvärrats ytterligare.

Företaget ska ha tagit krediter för att genomföra förvärvet och planerade att lösa dem med en nyemission i maj, som uppskattades tillföra 150 miljoner kronor.

På grund av covid-19 tvingades bolaget att avvakta med nyemissionen. Pandemin ska även ha påverkat dotterbolagens kassaflöden negativt.

Bolaget ska inte heller ha haft möjlighet att ta del av statliga stöd då de förvärvade dotterbolagen klassificerades som nystartade.

Ambia Tradings skulder till leverantörer uppgår till 3,3 miljoner kronor. Enligt ansökan förväntas en framgångsrikt genomförd rekonstruktion leda till att skulderna reduceras och att finansieringsmöjligheterna för dotterbolagens verksamheter förbättras.

Företaget bedöms ha låga fasta kostnader. Den stora kostnaden är ränta på lånet som har tagits för förvärven.

Nu ska företaget se över vilka delar av koncernens verksamhet som har ekonomiska förutsättningar att drivas vidare.

Market söker Ambias vd Marcus Andersson samt rekonstruktören Hans Liljeblad.

Julia Forsberg

Reporter

julia.forsberg@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Teknikmagasinet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev