Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

På nytt jobb

Hemköp gör toppvärvning från bygghandeln: ”Som att komma hem”

Publicerad: 22 mars 2022, 09:01

Tomas Hedman Strömhielm lämnar byggmaterialhandeln för att återvända till Axfood och bli driftschef för Hemköps egenägda butiker.

Foto: Pressbild

Hemköp värvar nyckelpersoner till ledningen. Nu har kedjan gjort klart med en driftschef – som de hämtar från Mestergruppen. ”Ett drömjobb”, säger Tomas Hedman Strömhielm.


Ämnen i artikeln:

MestergruppenHemköp

– Jag ser väldigt mycket fram emot att komma tillbaka till Axfood och få jobba med Hemköp, säger Tomas Hedman Strömhielm när Markets systertidning Dagligvarunytt intervjuar honom på väg till ett styrelsemöte med med ett av medlemsbolagen i byggmaterialhandlaren Mestergruppen (kedjorna XL-bygg, Bolist och Järnia).

Tomas Hedman Strömhielm kom till Axfood första gången 2007 och jobbade då med ledarskapsutbildningar på koncernens HR-avdelning och på cv:et finns även försäljnings- och driftchef och tillförordnad affärschef för Ica Kvantum-profilen, butikschef och distriktschef på Lidl och butikschef hos Willys.

Senaste fyra åren har han varit operativ chef för Mestergruppen.

– Lite som att komma hem igen – i dubbel bemärkelse. Till dagligvaruhandeln och framför allt Axfood. Det känns otroligt bra.

Vad kommer du framför allt att tillföra när du börjar i juni?
– Jag tror att jag har förmågan att kombinera ett väl utvecklat strategiskt perspektiv med djup förståelse för operativa detaljer. Jag har en bakgrund och erfarenhet som sträcker sig hela vägen från operativ linjechef till strategiskt ansvar i koncernledning. Jag har jobbat brett med allt från HR till affärsutveckling och förvärv så med tanke på det kan jag bli en bra samarbetspartner till andra i ledningen. Men sedan är det viktigt att omsätta allt som händer i bolaget till butik och driften så att det också fungerar i verkligheten, säger Tomas Hedman Strömhielm.

Hemköp hade 2021 ett av sina bästa år någonsin och överträffade branschens index med råge kvartal två, tre och fyra.

Samtidigt steg rörelsemarginalen rejält – från 3,6 procent till 4,4 procent.

– Min bild är att Hemköp har gjort en stark vändning och nu har en tydlig riktning framåt. Kedjan har en särskiljande position med fokus på matglädje och matlagning. Jag upplever också att Hemköp har förbättrat prisvärdet senaste åren.

Hemköps vd Simone Margulies är nöjd med senaste rekryteringen.

– Tomas kommer att vara en viktig del av Hemköp med sin breda bakgrund inom dagligvaror, erfarenhet från konceptstyrda och starkt entreprenörsdrivna kedjor och med ett starkt ledarskap och genuint matintresse.

Thomas Ohlén

Reporter

thomas.ohlen@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

MestergruppenHemköp

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev