fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

På nytt jobb

En britt ska leda svenska Ikea: ”Har varit tongivande under vår resa”

Publicerad: 9 mars 2023, 13:05

Emily Birkin blir landschef för Ikea i Sverige.

Foto: Christian Andersson

Ikea byter landschef i Sverige. Emily Birkin tar över efter Lena Herder, som snart går i pension.

Ämnen i artikeln:

IkeaRekryteringDetaljhandeln

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


I maj tillträder Emily Birkin som ny landschef för Ikea i Sverige.

– Jag ser verkligen fram emot mitt nya uppdrag och målet att nå fler av de många människorna i Sverige - landet där Ingvar Kamprad för 80 år sedan grundade Ikea. Jag är stolt över att få vara med och lägga grunden för ytterligare 80 år med vackra och smarta inredningslösningar till ett lågt pris. Jag ser även fram emot att få lära känna medarbetarna i Sverige, säger hon i en kommentar.

Närmast kommer hon från Ingka Group där hon haft titeln global market support manager.

Hon började sin bana inom Ikea-sfären 1997 i Storbritannien och har haft flera ledande roller inom den brittiska verksamheten, bland annat försäljningschef och varuhuschef.

Emily Birkin har även arbetat som biträdande landschef och marknadschef för Ikea i Italien.

– Emily Birkin har varit tongivande under vår resa mot att bli lika relevanta i alla säljkanaler, i en utmanande tid och på en starkt konkurrensutsatt marknad. Hennes breda erfarenhet, passion för heminredning och detaljhandel kommer vara till stor hjälp när hon och det svenska teamet fortsätter arbetet med att göra Ikeas hemmamarknad Sverige till ett riktigt flaggskepp inom Ikea-världen, säger Tolga Öncü, global retailchef för Ingka Group.

Lena Herder, som varit landschef för Ikea i fyra år, går snart i pension.

– Att få avsluta min Ikea-resa som landschef i Sverige var en dröm som gick i uppfyllelse, och trots stora samhällsutmaningar - som en global pandemi, tuffa ekonomiska tider och ett krig - har vi vuxit tillsammans. Jag är mest stolt över att vi tagit nya marknadsandelar på en krympande marknad för heminredning, tillsammans med glada och motiverade medarbetare och en stor andel mycket nöjda kunder, säger hon i en kommentar.

Hon lämnar Ikea under sommaren efter att ha säkrat en smidig övergång till Emily Birkin.

– Lena Herder har lett Ikea Sverige på en fantastisk resa. Under hennes år som landschef har bolaget och dess medarbetare lagt en stabil grund och ökat varumärkets marknadsandelar i Sverige. Dessutom har Ikea fortsatt arbetet med att möta fler kunder på nya sätt - inte minst genom ett tiotal mindre butiksformat över hela landet och ett nytt cityvaruhus mitt i Stockholm, säger Tolga Öncü i en kommentar.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev