Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konkurs

Ytterligare en av The Body Shops butiker tvingas stänga på grund av konkurs: ”Rann ut pengar”

Publicerad: 3 oktober 2022, 05:41

OBS! Genrebild som inte föreställer den aktuella butiken.

Foto: David Thunander/Pressbild

Ytterligare en av The Body Shops butiker har tvingats till konkurs. ”Det rann ut pengar ur företaget”, säger franchisetagaren Sanna Qvist.

Ämnen i artikeln:

The Body Shop

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


I höst skulle The Body Shop ha firat tio år i Falkenberg. Men något jubileum blir det inte, franchisetagaren har tvingats att begära sitt bolag i konkurs. Det rapporterar Hallands Nyheter. 

– Jag har alltid varit snål och gjort mitt bästa för att det ska rulla. Men någonstans vill man också kunna tjäna någonting på sin verksamhet. Min hyra åt upp så mycket av pengarna att det inte blev så mycket kvar, säger Sanna Qvist. 

Sanna Qvist tog över verksamheten 2016. Butiken ligger i Kronan Shopping. Hyran har legat på 22 000 kronor i månaden, berättar hon för tidningen. 

– Det är rätt saftigt i Falkenberg och då är det ändå inte någon stor butiksyta. Varje år har jag fått kämpa för att få hyresrabatter och när det stora bolaget Nordic PM tog över som ägare för fastigheten blev de svårare för mig att förhandla. 

Samtidigt slog pandemin, och restriktionerna kring den, hårt mot butikens försäljning. 

– I samma veva blev jag mammaledig och behövde mer personal. Att det hade gått runt under alla år var för att jag varit så snål med personalkostnader. Där rann det ut pengar ur företaget, fortsätter Sanna Qvist. 

Till sist kom hon i ett läge där hon inte längre kunde betala sina omkostnader. Försök har gjorts att sälja butiken men ingen har velat ta över. 

– Vi lever i en lågkonjunktur och människor är rädda för att ta den risken som det ändå är att starta ett företag. Det är en sorg att ingen tog över butiken för vi har ett kundnät på 3 000 personer och en del har åkt från Varberg och Halmstad för att handla.

LÄS OCKSÅ: Bolag bakom tre av The Body Shops butiker har försatts i konkurs: ”Obestånd”

Jesper Homström, förvaltningschef för Nordic PM, säger till Hallands Nyheter att lokalkostnaderna oftast inte är det enda skälet bakom en konkurs. 

– Det är andra faktorer som spelar roll. Det är en evig diskussion hela tiden vad vi anser vara en marknadshyra kontra vad en annan anser vara en marknadshyra. 

Han konstaterar vidare att hyresvärden oftast blir ”the bad guys” i den här typen av situationer. 

– Hon valde att säga upp sitt hyreskontrakt för avflyttning före den här konkursen. Så hon skulle ändå ha flyttat ut från Kronan hur som haver per den sista december. Om hon hade haft tre år kvar på sitt hyreskontrakt hade vi som hyresvärd säkert kunna gå in och hjälpa henne. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev