Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konkurs

Undersökning: Över 6 000 handelsföretag kan gå under innan hjälpen når fram

Publicerad: 20 maj 2020, 05:29

Läget i handeln är akut, det slår Svensk Handel fast. Enligt en undersökning som organisationen gjort riskerar 6 000 företag i branschen att slås ut innan regeringens omsättningsstöd når fram. ”Risken är stor att hjälpen inte når fram i tid”, säger Karin Johansson.


Ämnen i artikeln:

Svensk HandelCorona

6 000 handelsföretag riskerar slås ut innan regeringens omställningsstöd når dem, det visar en ny undersökning som Svensk Handel låtit göra.

Av de handlare som tappat minst 30 procent av försäljningen svarar 22 procent att det är osäkert om de överlever tills omställningsstödet träder i kraft i juli, inom partihandeln uppger vart tionde företag det.

Det handlar om 6 300 företag.

– Regeringens aviserade omställningsstöd kommer att vara en viktig räddningsplanka för många krisande handelsföretag. Samtidigt är risken stor att hjälpen inte når fram i tid. Krisen är akut här och nu och många företags överlevnad hänger på att stödåtgärderna snabbt når fram, säger Karin Johansson

I undersökningen svarar 52 procent av handlarna att de har finansierings- eller likviditetsproblem, inom partihandeln är det 44 procent.

Indikationerna från branschen är att 45 000 jobb inom handeln försvunnit, eller riskerar att gå förlorade. 100 000 anställda kan tvingas gå ned i arbetstid.

Svensk Handels vd Karin Johansson.

Möjligheten till korttidspermittering och hyresstöd är åtgärder som kan hjälpa utsatta företag och rädda jobb i handeln.

Av de handlare som tappat minst hälften av försäljningen svarar sex av tio att de genomfört, och fått beslut om, korttidspermittering. 37 procent säger att de fått reducerad hyra.

– Det är en viktig signal att hyresstödet når ut till något fler handlare men siffran är fortsatt för låg. Fastighetsägarnas krismedvetenhet måste öka, annars kommer många köpcentrum och gallerior att se ut som en schweizerost med många tomma hål när krisen är över. Vi blir alla förlorare på en sådan utveckling, säger Karin Johansson.

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Svensk HandelCorona

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev