Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konkurs

UC varnar för rejäl baksmälla i vår: ”Var femte anståndskrona tillhör detaljhandeln”

Publicerad: 1 september 2021, 05:58

Fler detaljhandelsföretag gick i konkurs i augusti i år, jämfört med samma månad i fjol.

Foto: Daniel Norman

Konkurserna i detaljhandeln ökade i augusti, visar färsk statistik från UC. Fler kan få det tufft. I vår väntar en rejäl baksmälla för många nystartade bolag när den uppskjutna skatten ska börja betalas tillbaka.


Ämnen i artikeln:

UC

Antalet konkurser i Sverige minskade med åtta procent i augusti, jämfört med samma månad i fjol. Det visar UC:s månadsstatistik.

Detaljhandeln sticker ut negativt. Det handlar inte om några alarmerande siffror. 37 retailbolag gick i konkurs under månaden, vilket ska jämföras med 36 i augusti 2020. Procentuellt blir ökningen tre procent. 

– Detaljhandeln har genomgått ett stålbad och omstruktureringen pågår för fullt, konstaterar Richard Damberg, ekonom på UC. 

Samtidigt har det startats fler företag i branschen i år, jämfört med i fjol. Under första halvåret handlar det om 20 procent fler. 

– Pandemin har gett e-handeln en rejäl skjuts framåt och nu startas också många nya företag i sektorn. Många av dem är e-handlare. 

Här varnar Richard Damberg för att flera av dem kan få en rejäl baksmälla när våren kommer och den första omgången av uppskjutna skatteinbetalningar ska betalas tillbaka. 

– Det är 50 miljarder kronor som har skjutits upp och det är 50 000 företag som har ansökt och fått anstånd. Företagen behöver fylla sina konton till dess för att klara av inbetalningen och resten av årets utveckling är avgörande. Hälften av anståndsbeloppet är beviljat till småföretag. Detaljhandeln står för de största beloppen; var femte anståndskrona tillhör detaljhandeln, säger han. 

LÄS MER: Varnar för konkursvåg när skatten ska betalas: Här är branscherna med störst skulder 

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

UC

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev