lördag1 april

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konkurs

UC varnar för ny konkursvåg: ”Handeln har goda förutsättningar”

Publicerad: 1 juni 2020, 06:04

Foto: Daniel Norman

Antalet konkurser är tillbaka på normala nivåer efter de kraftiga ökningar vi sett under de senaste månaderna. ”Många faktorer tyder på en andra konkursvåg i höst”, säger Richard Damberg på UC.

Ämnen i artikeln:

UC

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Läs mer: UC: Första konkursvågen till följd av pandemin ebbar ut – de står som vinnare i en andra

I maj ökade antalet konkurser med fem procent, jämfört med samma månad i fjol. Det visar färsk statistik från UC.

– Den första konkursvågen är över. Under mars och i början av april ökade konkurserna kraftigt för att sedan mattats av och antalet konkurser är nu på samma nivå som under 2019. Många hade befarat att antalet företagskonkurser skulle fortsätta att öka men så har det inte blivit, säger Richard Damberg på UC och fortsätter:

– Många företag som gick i konkurs under den första vågen hade dålig lönsamhet i sin sista årsredovisning. De var i regel små verksamheter med några detaljhandelskedjor inom mode som ett undantag. Just nu går 20 företag om dagen i konkurs jämfört med lika många under 2019.

I maj tvingades 81 företag ge upp, vilket ska jämföras med 79 i fjol. Antalet konkurser ökade med tre procent.

Hittills i år har 350 bolag i branschen gått under, vilket är nio procent mer än för samma period i fjol.

Än är det för tidigt att andas ut. UC varnar för en andra konkursvåg i höst.

– Många faktorer tyder på en andra konkursvåg i höst, bland annat det kraftiga tappet i BNP och förväntade arbetslöshetsnivåer på tvåsiffriga nivåer. En del av de företag som nu tappar i omsättning kommer att sättas i rekonstruktion eller i konkurs och det i många branscher, säger Richard Damberg.

– Många exportföretag upplever en negativ framtidstro, nybilsförsäljningen har rasat och så vidare. De som brukar gynnas i en lågkonjunktur är lågprisbolagen som kommer att få ett uppsving om pandemin klingar av. Även detaljhandeln har goda förutsättningar att klara sig bra vid en andra konkursvåg, fortsätter han.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev