Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konkurs

UC summerar pandemiåret: ”Den stora konkurslavinen uteblev”

Publicerad: 4 januari 2021, 08:34

Foto: Daniel Norman

Det blev ingen massiv konkursvåg i pandemins fotspår. Det konstaterar UC när 2020 summeras. I detaljhandeln tvingades åtta fler företag ge upp jämfört med året innan, en ökning med en procent.


Ämnen i artikeln:

UC

– Den stora konkurslavinen uteblev. Under året har många företag i utsatta branscher kört på fälgarna men ändå överlevt. Konkurserna ökade i våras, men sedan sjönk konkursnivåerna tillbaka ordentligt. Det var framför allt företag med mycket svag lönsamhet som fick stryka på foten då, säger Richard Damberg, ekonom på UC, i en kommentar.

Färsk statistik från UC visar att att antalet konkurser totalt sett låg kvar på samma nivå under 2020 som året innan.

708 företag inom detaljhandeln tvingades ge upp under 2020, vilket ska jämföras med 700 året innan. Ökningen landar på en procent.

– Detaljhandelns omstöpning syns inte i konkurssiffrorna. Branschen hade det svårt även före pandemin och konkurstalen har inte ökat jämfört med 2019. Men detaljhandeln med skor och kläder kommer att fortsätta att drabbas. Fler butiker stängs i större städer också. Det är inte säkert att det kommer att avspeglas i konkurssifforna, eftersom enskilda butiker som tillhör en kedja kan läggas ned utan att det blir en konkurs, säger Richard Damberg.

Under december gick 54 företag i detaljhandeln i konkurs, en ökning med 13 procent från året innan då 48 bolag tvingades ge upp.

– Den andra vågen av smittspridning vi ser nu påverkar återhämtningen i det sista kvartalet. Kommer vaccineringen igång enligt myndigheternas planer kan vi nog se en fortsatt återhämtning under andra kvartalet 2021, säger Richard Damberg.

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

UC

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev