Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konkurs

UC:s varning – Ukrainakrisen kan få konkurserna att öka: ”Trenden mot färre och större fortsätter”

Publicerad: 1 mars 2022, 07:18

Färre detaljhandelsbolag tvingades till konkurs i februari, jämfört med samma månad i fjol.

Foto: Pontus edman

Antalet konkurser i detaljhandeln fortsätter att sjunka, visar statistik från UC. Men krisen i Ukraina kan få kurvan att vända uppåt igen, menar ekonom Richard Damberg. ”De mindre aktörerna får ökade utmaningar när råvarupriserna fortsätter att öka”, säger han.

Ämnen i artikeln:

UC

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Antalet konkurser i Sverige fortsätter att minska. I februari var de tre procent färre till antalet jämfört med samma månad 2021. 

Detaljhandeln skiljer sig inte från mängden. I februari gick 44 företag i konkurs, sju färre än samma månad i fjol. Procentuellt innebar det en minskning med 14 procent. 

Även om kurvan pekar åt rätt håll menar Richard Damberg på UC att situationen snabbt kan bli den motsatta. 

Än är det oklart vilka konsekvenser Rysslands invasion av Ukraina får för världsekonomin. Många europeiska länder är beroende av rysk gas och energi. Krisen väntas också leda till att råvaru- och livsmedelspriserna stiger. 

– Kraftigt ökade energipriser skakade om konsumenterna även före den akuta Ukrainakrisen. Även om det är för tidigt att säga så kan priserna för konsumenter och företag öka kraftigt på bred front till följd av Ukrainakrisen. Även detaljhandeln kan tvingas öka priserna för att kompensera för ökade råvarupriser, säger Richard Damberg. 

Ökar inflationen menar han att det kan slå mot konsumtionen. 

– De mindre detaljhandlarna får ökade utmaningar när råvarupriserna fortsätter att öka. Alla kommer inte att ha möjlighet att öka priserna fullt ut i den hårda konkurrens som råder - det gör att trenden mot färre och större aktörer fortsätter, fortsätter Richard Damberg.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev