Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konkurs

UC:s dystra prognos: Antal konkurser i handeln stiger med 74 procent i april

Publicerad: 16 april 2020, 06:09

Foto: Pontus Edman

Antalet konkurser i detaljhandeln spås öka med 74 procent i april. ”Det är sällanköpshandeln som har det kämpigt”, konstaterar Richard Damberg, ekonom på UC.


Halva april har passerat. UC uppskattar att antalet konkurser totalt sett kommer att öka med 28 procent i april, jämfört med samma månad i fjol.

– Vi såg en kraftig ökning efter påskhelgen med 68 nya konkurser, vilket ger indikationer på att konkurstakten kommer att accelerera framöver. Min tes är att många företagare har ägnat påsken åt att gå igenom företagets ekonomi och att många i grunden livskraftiga företag kommer att välja att sätta företaget i rekonstruktion i stället för konkurs, med en förhoppning om att kunna förhandla med exempelvis hyresvärdar och andra intressenter, säger Richard Damberg.

För branscher som drabbats hårt av coronakrisen ser prognosen dystrare ut än så.

I detaljhandeln till exempel spår UC att antalet konkurser kommer att vara 74 procent fler när april summeras, jämfört med samma månad i fjol.

– Inom detaljhandeln har vi sett något motstridiga siffror och en konkurstakt som varierar. Många mindre närbutiker har upplevt ett stort uppsving då vi konsumenter har lagt om vår konsumtion och storhandlar i mindre närbutiker. Det är sällanköpshandeln som har det kämpigt. Många klädbutiker rapporterar halverad försäljning eller mer. Med små marginaler, ökad näthandel och hög konkurrens kommer även stora kedjor hamna i rekonstruktion eller konkurs i det här läget, kommentarer Richard Damberg.

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev