Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konkurs

Tidigare krisbolag pressas hårt: ”Många får svårt att betala tillbaka pandemistöden”

Publicerad: 3 oktober 2022, 05:16

Konkurserna i detaljhandeln ökade i september månad.

Antalet konkurser i detaljhandeln ökar, visar färsk statistik från UC. 45 procent fler företag tvingades ge upp i september jämfört med samma månad i fjol. ”För de bolag som utsatts för kris efter kris är situationen inte längre hanterbar.”

Ämnen i artikeln:

UC

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


64 företag i detaljhandeln gick i konkurs i september, visar statistik från UC. Det är 20 fler än motsvarande månad för ett år sedan. Procentuellt var ökningen 45 procent. 

– Riksbankens räntehöjningar och ökade energipriser gröper ur köpkraften hos konsumenten och särskilt sällanköpshandeln har fått det tufft. Hushållen minskar konsumtionen av skor, kläder och elektronik men också nöjen, säger Johanna Blomé, ekonom på UC, i en kommentar. 

Totalt sett var antalet konkurser 13 procent fler. UC såg en ökning i sju av de tio branscher som ingår i statistiken. 

I pressmeddelandet konstaterar UC att en allt större andel av de företag som går i konkurs nu är aktörer som fick ekonomiskt stöd av staten under pandemin. 

LÄS OCKSÅ: Experten om detaljhandelns historiska tapp: ”Kanske så att konsumenterna handlat färdigt”

Under augusti handlade det om 20 procent av företagen som tvingades att ge upp, i september 15 procent. 

– Det vi ser i vår statistik är att konkurserna sedan sommaren vänt uppåt. Flera branscher som hade det svårt under pandemin får det nu ännu svårare. För de bolag som utsatts för kris efter kris är situationen inte längre hanterbar. Rekordhöga elpriser pressar företagen och många får svårt att betala tillbaka pandemistöden när en lågkonjunktur står för dörren. Vi börjar också se att den vikande omvärldskonjunkturen slår mot svensk export, säger Johanna Blomé

Hittills i år, januari-september, har 482 bolag inom detaljhandeln gått i konkurs. Det är fem procent fler än motsvarande period i fjol. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev