Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konkurs

Thernlunds i konkurs: ”Rena blodbadet med butiksdöd”

Publicerad: 2 januari 2020, 11:47

Thernlunds modehus har ansökt om konkurs, skriver Expressen. ”Vi hade delvis försatt oss själva i den här situationen” säger styrelseordförande Stig Edling till tidningen.


Ämnen i artikeln:

Thernlunds

Läs mer: Dålig tajming och svaga ägare – så hamnade Thernlunds på obestånd

Ännu en modekedja har fallit offer för butiksdöden. Efter julhelgen begärde sig Thernlunds modehus i konkurs i Stockholms tingsrätt.

Enligt konkursansökan har kedjan hamnat på obestånd, vilket bekräftas av Stig Edling, styrelseordförande och delägare.

– Det är en totalkris i branschen, rena blodbadet med butiksdöd och jag tror det är bara en början. Vi hamnade också där och såg ingen möjlighet att kunna hantera krisen till slut, säger han  till Expressen.

Läs mer: Efter förvärvet av Gatt –nu profileras alla butikerna om till Thernlunds

Ternlunds har elva butiker, som tills vidare är öppna och drivs av konkursförvaltaren. Enligt Stig Edling har ägarna har länge kämpat för kedjans överlevnad och haft flera spekulanter. Dock är han självkritisk, i synnerhet kring köpet av Gatt för några år sedan.

– Vi hade delvis försatt oss själva i den här situationen. Vi köpte Gatt-kedjan för några år sedan och nästan samtidigt sjönk marknaden. Det försvårade för oss, säger han.

Thernlunds är det senaste i raden av krisande företag inom detaljhandeln. Ny statistik från UC visar att branschen sticker ut negativt i konkursstatistiken. Under 2019 ökade antalet konkurser inom detaljhandeln med 8 procent jämfört med året före.

Läs mer: Detaljhandeln stod för var fjärde konkurs under 2019: ”Omstöpning”

Helen Preutz

Reporter

helen.preutz@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Thernlunds

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev