måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konkurs

Så många gick i konkurs första halvåret: ”Utvecklingen inom detaljhandeln är särskilt förvånande”

Publicerad: 1 juli 2022, 05:58

Antalet konkurser i detaljhandeln sjönk i juni.

Foto: Daniel Norman

Antalet konkurser i detaljhandeln är de lägsta på fem år, visar färsk statistik från UC. ”Förvånande”, säger ekonom Johanna Blomé.

Ämnen i artikeln:

UC

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


50 företag inom detaljhandeln gick i konkurs i juni. Det är 24 färre i motsvarande månad 2021. Procentuellt landar minskningen på 32 procent. 

Under det första halvåret i år har 324 detaljhandelsföretag tvingats ge upp, en minskning med fyra procent från i fjol. 

Siffran är den lägsta på fem år. 

– Utvecklingen inom detaljhandeln är särskilt förvånande eftersom vi den senaste månaden läst många rapporter om hur framförallt e-handeln har fått tagit hårda smällar av marknadsläget, säger Johanna Blomé i en kommentar och fortsätter: 

– Den överlag positiva utvecklingen inom branschen kan bero på flera saker, varav överetableringen av e-handelsbolag under pandemin är en. Men då konsumenten kommer att få mindre att röra sig med i plånboken framöver så kommer det troligtvis att slå mot hela branschen. 

Totalt sett minskade antalet konkurser med 14 procent i juni, visar UC:s statistik. 654 företag tvingades ge upp. 

Sett till första halvåret är siffran den lägst på tio år. 

Men Johanna Blomé varnar för en kalldusch. 

– Den perfekta storm som marknaden just nu befinner sig i till följd av en expansiv ekonomisk politik under pandemin, omfattande störningar i de globala värdekedjorna och Rysslands anfallskrig mot Ukraina har lett till en skenande inflation och en annalkande lågkonjunktur. Hushållens omprioriteringar för att få bostads- och hushållskassan att räcka till kommer att skölja som en kalldusch över svenska företag – inte minst småföretagen. Det är bara en tidsfråga när det kommer att ske, säger hon. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev