Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konkurs

Paradiset i konkurs i sviten av coronaviruset: ”Det här blir Stockholms blodbad i modern tid”

Publicerad: 23 mars 2020, 13:33

Ekokedjan Paradiset i Stockholm har i dag ansökt om konkurs och det är coronaviruset som fäller det krisande bolaget. ”Det här blir Stockholms blodbad i modern tid”, säger grundaren Johannes Cullberg.


Ämnen i artikeln:

DagligvarorParadiset

Paradiset klev in på marknaden 2015. Viljan har varit att med ett brett hälso- och hållbarhetssortiment försökt etablera sig på den svenska dagligvarumarknaden. Men det har varit ekonomiskt tungt för bolaget och i början av januari rapporterade Market att hälften av butikerna skulle stängas. Redan i höstas stängde Paradiset sin e-handel.

– Det är svårt att kriga mot starka aktörer som Ica, Coop och Willys, speciellt på deras hemmamarknad. Därför vill vi samarbeta istället och har inlett diskussioner om att komma in med våra EMV-produkter i deras hyllor, sa grundaren Johannes Cullberg till Market då och förklarade att en plan för bolagets framtid fanns.

Men i dag kom konkursansökan till Stockholms tingsrätt.

– Det är ledsamt. Vi såg ljuset i tunneln och det kändes oerhört bra efter en hård kamp, säger Johannes Cullberg och förklarar att så sent som förra veckan hade bolaget säkrat finansieringen för att ta sig sista biten till break even och lönsamhet under 2021.

– De befintliga delägarna har trott på konceptet och affärsidén sedan starten, säger Johannes Cullberg och berättar att bolagsstämman den 10 mars klubbade finansieringen.

– Sen kraschade börsen och blodbadet bröt ut veckan efter. Det är svårt för någon med pengar i aktier att ta ut dem då, säger Johannes Cullberg och menar att coronaviruset slår sönder bolaget.

Läs mer: Paradiset stöper om – och stänger butiker: ”Går inte att blöda hur länge som helst”

Styrelsen har utvärderat andra finansieringsalternativ, men enligt Johannes Cullberg har det visat sig vara omöjligt i rådande läge. Sammantaget har det resulterat i en akut likviditetsbrist som bolagets styrelse inte bedömde att man kunde lösa med så kort varsel och med nuvarande situation på finansmarknaden. Därför ansökte styrelsen om att sätta bolaget i konkurs.

– Utan finansiering tvingas vi dra pluggen. Men vi kommer inte att vara ensamma. Det här blir Stockholms blodbad i modern tid, säger Johannes Cullberg och liknar coronaepidemin vid ett tåg som smäller rakt in i verksamheter.

Han pekar på att vissa butiker och restauranger har sett ett tapp i underlag på 90 procent.

– Marknaden försvann över en natt, säger han och pekar på att få har någon skattkista som buffert och som kan rädda.

För Paradisets i NK:s saluhall har det varit tufft.

– Folk går inte ut och NK:s saluhall har drabbats hårt, säger Johannes Cullberg och jämför med läget i december 2019 då verksamheten i NK:s saluhall låg på plus.

Hur känns det?

– Jag har aldrig varit med om det här förut. Det känns oerhört tungt att resan nu är över. På någon vecka har många årsarbete och ett stort antal personers investeringar utraderats. Men jag tror att corona kommer att lära oss att vi inte kan fortsätta som vi gjort och att vi måste förändra våra beteenden, säger Johannes Cullberg och påminner om att planetkrisen finns kvar när coronaviruset ebbat ut.

Paradisets grundare Johannes Cullberg.

Marie Hillblom

Ämnen i artikeln:

DagligvarorParadiset

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev