Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konkurs

Pandemin knäckte 118-åringen – klassisk skobutik i konkurs

Publicerad: 28 oktober 2020, 06:23

Foto: Shutterstock

Eliassons skor har funnits i Mora i snart 120 år. Men coronaviruset tog knäcken på verksamheten. Nu har butiken försatts i konkurs.


Ämnen i artikeln:

SkorCorona

– Jag kan berätta att butiken har försatts i konkurs och att det påverkar fyra anställda, säger Tomas Wikner, konkursförvaltare, till Mora Tidning.

Göran Eriksson, som drivit butiken sedan 2003, berättar för tidningen att omsättningen sjunkit i flera år – och att det var covid-19 som fick bägaren att rinna över.

Under årets nio första månader sjönk den med 35 procent, jämfört med förra året.

Göran Eriksson driver också en butik i Malung.

– Under samma period har min butik Malung bara tappat fyra procent, och det utan Dansbandsveckan. Här i Malung har handeln i överlag gått bra över sommaren, säger han.

Han lyfter upp parkeringsmöjligheten som en brist. Kunderna väljer externa Noret i stället när det är krångligt att parkera, menar han.

– Jag har inte varit med om en konkurs tidigare och jag låg sömnlös de första tre nätterna. Det känns som ett nederlag och det är väldigt tufft psykiskt

Grunden till verksamheten lades redan 1902 när Herman Eliasson tog över en redan etablerad butik i centrala Mora. Den sålde mer än bara skor, bland annat vitmossa, lingon och fiskredskap.

Med tiden blev Eliassons Skor en renodlad skobutik och genom åren har den både bytt läge och ägare.

Utförsäljning inleds i morgon. Men konkursförvaltaren hoppas på fortsatt liv för verksamheten.

– Butiken har funnits väldigt länge och det är ett inarbetat namn. Det är ett gammalt fint företag och förhoppningsvis finns det en möjlighet att överlåta det till någon, säger Tomas Wikner och avslöjar samtidigt att det finns intressenter.

– Jag hoppas det blir någon som köper det och att personalen får vara kvar, det vore det allra bästa.

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

SkorCorona

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev