fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konkurs

Oron inför hösten – trots färre konkurser: ”Stor osäkerhet”

Publicerad: 1 oktober 2020, 06:07

Den positiva konkurstrenden fortsätter för detaljhandeln. Konkurserna minskade rejält i september. Men UC blåser inte faran över. ”Osäkerheten är fortsatt stor om hur hösten kommer att utveckla sig”, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

Ämnen i artikeln:

Detaljhandeln

Andreas Dyrberg Skog

andreas.dyrberg-skog@bonniernews.se


Detaljhandeln drabbades hårt av konkurser under våren. Efter sommaren har trenden vänt och den positiva utvecklingen fortsatte under september.

– Detaljhandeln står sig bra. Konkurserna inom segmentet minskar med 27 procent i september månad, jämfört med samma månad i fjol, säger Richard Damberg.

– Dagligvaruhandeln, speciellt den som är online, går för högtryck. Ett bra exempel är apotek online som expanderar kraftigt.

Den snabba ökningen av e-handeln får också effekter i andra branscher i näringslivet.

– Fraktföretag med hemleveranser av e-handelsprodukter går som tåget.

Läs mer: Färre konkurser i handeln under augusti: ”Ett tecken på att det värsta är över”

Totalt minskade konkurserna med 39 procent.

– De flesta branscher har fallande konkurssiffror i september, vilket såklart ska ses som glädjande. Många företag har anpassat kostnaderna och stödpaketen har hjälpt många. En övervägande majoritet av konkurserna i våras drabbade redan svaga företag med låg lönsamhet. Osäkerheten är fortsatt stor om hur hösten kommer att utveckla sig även om det dystra stämningsläget sakta blir bättre, säger Richard Damberg.

Hittills i år, perioden januari till september, har 536 detaljhandelsföretag gått i konkurs. Det är sju mer än motsvarande period förra året.

UC:s statistik omfattar inledda konkurser i aktie-, handels-, och kommanditbolag samt övriga juridiska personer och enskilda firmor.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev