Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konkurs

Ny undersökning: Tre av tio handlare kommer tvingas att ge upp inom två månader

Publicerad: 4 april 2020, 05:45

Foto: Daniel Norman

Tre av tio sällanköpshandlare kommer att tvingas stänga inom två månader. Det visar en ny undersökning från Svensk Handel, som nu vill se fler åtgärder för att rädda branschen. ” Korttidspermittering behöver utökas till att gälla hela arbetstiden”, säger vd Karin Johansson.


Ämnen i artikeln:

Svensk HandelCorona

En undersökning som Svensk Handel genomfört bland sina medlemmar visar att allt många har likviditetsproblem till följd av coronakrisen.

Var tredje handlare uppger sig ha det i hög utsträckning och tre av tio verksamma inom sällanköpshandeln uppger att de klarar max två månader till under rådande omständigheter.

– Läget är allvarligt och risken är uppenbar att vi står inför en utslagning av handelsföretag som saknar motstycke i modern tid, säger Svensk Handels vd Karin Johansson.

Varannan butik inom sällanköpshandeln uppger att de tappat minst 40 procent av sin omsättning, var tionde butiken har ett tapp på 80 procent.

Svensk Handels vd Karin Johansson konstaterar att vi kan så inför en utslagning av handelsföretag som saknar motstycke i modern tid.

Svensk Handel konstaterar att 65 000 jobb inom detalj- och partihandel riskerar att gå förlorade.

Enligt undersökningen använder sig redan sex av tio företag inom sällanköpshandeln redan av korttidspermittering, eller planerar att göra det.

– Korttidspermittering en är viktig åtgärd för att rädda jobben i handeln. Reformen behöver dock utökas till att gälla hela arbetstiden, säger Karin Johansson som även konstaterar att hyrorna är en stor kostnadspost för butikerna.

– Substantiella hyreslättnader är en förutsättning för att många handelsföretag ska överleva krisen. Ytterst är det en fråga om att rädda tiotusentals jobb, fortsätter hon.

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Svensk HandelCorona

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev