lördag23 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konkurs

Nu sjunker antalet konkurser i branschen igen: ”Inte stabiliserat sig”

Publicerad: 1 oktober 2021, 06:03

Antal konkurser i handeln sjönk i september.

Foto: Pontus Edman

I augusti ökade konkurserna i detaljhandeln. Nu pekar kurvan nedåt igen. I september minskade antalet med nio procent.

Ämnen i artikeln:

UC

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Totalt sett i Sverige ökade antalet konkurser med 13 procent i september, jämfört med samma månad 2020. Det visar färsk statistik från UC. 

– Det här visar på att konkurstrenden i Sverige ännu inte stabiliserat sig. Det vi har sett de senaste månaderna är att det går upp och ner för flera branscher, säger Richard Damberg, ekonom på UC. 

Till exempel ökar antalet konkurser i transportbranschen med 43 procent i september. 

I augusti stack detaljhandeln ut negativt när antalet konkurser ökade med tre procent jämfört med samma månad 2020. Samtidigt minskade antalet totalt med åtta procent. 

I september tvingades 42 detaljhandelsföretag ge upp, vilket ska jämföras med 46 under september i fjol. Procentuellt blir det en minskning på nio procent. 

Richard Damberg påminner om att flera delbranscher inom detaljhandeln haft det tufft under pandemin och att det trots positiva siffror fortsatt motlut för många. 

– Klädhandeln har haft en utmanade tid under pandemin. Under 2020 tappade branschen drygt 20 procent av sin omsättning, och skohandeln över 30 procent. Som följd av restriktionslättnader förväntas handeln öka både i butik och på nätet. Samtidigt är mindre detaljhandelskedjor hårt ansträngda av ett och ett halvt år med kraftigt minskad försäljning. Det är också detaljhandeln som står för den största delen av de uppskjutna skatter som ska börja återbetalas under nästa år, säger han. 

Hittills i år, januari–september, har 458 företag inom detaljhandeln tvingats till konkurs, det är 15 procent färre än samma period 2020. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev