Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konkurs

Läget är värre än under pandemin – antalet konkurser på ”rekordhöga” nivåer

Publicerad: 1 november 2022, 06:29

Indiska är ett av de 77 bolag som tvingades ansöka om konkurs i oktober.

Foto: Daniel Norman

40 procent fler företag tvingades till konkurs i oktober, om man jämför med samma månad 2021. Det visar färsk statistik från UC. ”Ligger på rekordhöga nivåer”, säger Johanna Blomé.

Ämnen i artikeln:

UC

Antalet konkurser i Sverige steg med 38 procent i oktober jämfört med samma månad i fjol, visar färsk statistik från UC. 

Detaljhandeln (+40 procent) sticker tillsammans med partihandel (+72 procent) samt hotell- och restaurang (+66 procent) ut.

LÄS OCKSÅ: Konkursförvaltaren om Indiskas framtid: ”Arbetar för att hitta en köpare” 

I de tre branscherna är läget värre än under pandemin. 

– Sedan sommaren har konkurserna inom samtliga dessa branscher vänt uppåt, och nu ligger de på rekordhöga nivåer. Antalet konkurser är högre än de var under pandemin. Den perfekta ekonomiska storm som vi pratat om under en period med krigets effekter, inflationen, räntorna och energipriserna slår nu till med full kraft. Flera branscher som hade det svårt under pandemin har fått det ännu tuffare, säger Johanna Blomé i en kommentar. 

LÄS OCKSÅ: Marken gungar under e-handelsjättarna – alla siffror talar för konkurser och fusioner 

I detaljhandeln tvingades 77 företag ge upp i oktober, det är 22 fler än samma månad 2021. Mätt i procent är ökningen 40 procent. 

Hittills i år har 563 företag inom detaljhandeln gått i konkurs, vilket är en ökning med nio procent jämfört med januari-oktober i fjol. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev