Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konkurs

Kriskedjan tvingas i konkurs – pandemin och Apple krossade företaget

Publicerad: 4 augusti 2021, 13:22

Appleåterförsäljaren Appricot, tidigare Digital Inn, har försatts i konkurs. Företaget hade en plan för att driva verksamheten vidare, men tingsrätten beviljade inte en rekonstruktion.


Ämnen i artikeln:

AppleE-handelButik

Appricot har haft det mycket tufft under pandemin. I början av juli berättade Market att Apple dessutom sagt upp avtalet med Appricot och att samtliga butiker skulle stänga.

Men vd och ordförande Peter Selemark hade en plan för att fortsätta verksamheten. Den 8 juli ansökte företaget om rekonstruktion. Planen var att överlåta butiksrörelsen och fortsätta med enbart e-handel. 

”Bolaget har under uppstarten gjort stora investeringar i modern och relevant infrastruktur, såsom exempelvis en e-handelsplattform. Det finns goda förutsättningar för en fortsatt verksamhet för Bolaget som ett renodlat e-handelsbolag,” skriver Peter Selemark i ansökan.

I ansökan framgår att den preliminär förlusten för första halvåret 2021 uppgår till 14,3 miljoner kronor. Skulderna till leverantörerna uppgick den 8 juli till 2,9 miljoner kronor.

Tingsrätten beviljade dock inte en rekonstruktion. I stället ansökte företaget om konkurs den 31 juli och den 2 augusti fattade tingsrätten i Stockholm beslut att försätta Appricot Life AB i konkurs.

LÄS MER: ”Nya” Digital Inn växer med fler butiker – i dag är det premiär i Åre 

Konkursförvaltare är Mikael Kubu vid Ackordscentralen:

– Vi har inte kommit så långt med arbetet ännu. Det finns ingen verksamhet kvar i bolaget, men det finns ett visst varulager och ett 30-tal anställda som har lönefordringar, säger han.

Vad kommer att hända nu?

– Det är sedvanligt konkursarbete. Vi kommer att omhänderta tillgångarna för att sälja, driva in kundfordringar, granska om det finns något att anmärka på, med mera.

Appricot hade som mest fem butiker.

I april i fjol lämnade föregåengaren Digital Inns dåvarande ägare Ambia Trading in en konkursansökan för Apple-återförsäljaren. Kort därefter etablerade samma ägare Appricot Life med licens att sälja Appleprodukter. Vd för Appricot blev Peter Selemark, tidigare tillförordnad vd för Digital Inn.

Drygt ett halvår senare köptes Appricot och systerbolaget Teknikmagasinet av Matera Retail Group.

Appricot Life AB bildades 2020 och har inte lämnat något bokslut. Det senaste bokslutet för Digital Inn avser 2018. Då omsatte företaget 397 miljoner kronor och redovisade ett rörelseresultat på -26 miljoner kronor.

Andreas Dyrberg Skog

Redaktör

andreas.dyrberg-skog@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

AppleE-handelButik

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev