Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konkurs

Konsekvenserna av branden blev för stora – nya ägaren försätter Best of Brands i konkurs

Publicerad: 10 juni 2022, 06:08

Best of Brands försätts i konkurs. Det är andra gången som varumärket utsätts för det.

Foto: Daniel Norman

Nu väljer nya ägaren att försätta Best of Brands i konkurs. Effekterna av branden blir för stora. ”Ibland får man med ödmjukhet inse att verkligheten inte alls blir som planerat”, säger styrelseordförande Claes Jonson.

Ämnen i artikeln:

Best of Brands

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Under senhösten kom beskedet att MBRS Group köper Best of Brands. Sedan tidigare hade bolaget, som då hette We are spindye Odd Molly i sitt stall. Målet var att bli en ledande e-handelsaktör i Norden. 

Efter den brand som drabbade Best of Brands fysiska butik i Sickla i Nacka väljer den nya ägaren nu att försätta bolaget i konkurs. 

– Efter branden den 18 maj står det nu klart att de ekonomiska effekterna av branden kraftigt påverkar våra möjligheter att driva verksamheten vidare. Ibland får man med ödmjukhet inse att verkligheten inte alls blir som planerat eftersom förutsättningarna ändrats dramatiskt, och då är det enda ansvarsfulla att agera därefter.”, säger Claes Jonson i en kommentar. 

Efter branden, som orsakades av elinstallationer utanför den egna lokalen, tvingades butiken stänga och genomföra utförsäljning av lagret på grund av omfattande rök- och vattenskador. 

Efter en omfattande analys har ledningen och styrelsen kommit fram till att nödvändiga investeringar vilka behövs för en omstart av verksamheten inte är ekonomiskt försvarbara. 

– Styrelse, ledning och medarbetare har gjort sitt yttersta för att rädda verksamheten, men vi tvingas nu konstatera att stora värden gått förlorade, som inte kommer kunna ersättas fullt ut från annat håll. Jag vill särskilt tacka vår personal vilka mycket lojalt ställt upp i ur och skur, inte minst efter branden, säger tillförordnade vd:n Andreas Andrén. 

LÄS OCKSÅ: Best of brands köps upp av utmanaren: ”Tanken är att bygga en större grupp”

Konkursansökan kommer att lämnas in till Stockholms tingsrätt i dag. 

Tidigare i våras valde MBRS Group att försätta Best of Brands syskonbolag Campadre i konkurs. Åtgärderna kommer att medföra bokföringstekniska nedskrivningar för koncernen om cirka 177 miljoner kronor. 

MBRS Group skriver i pressmeddelandet att konkurserna inte kommer att påverka koncernens tillgängliga likviditet. I mars genomfördes en företrädesemission som tillfört kapital om 45 miljoner kronor. Koncernen skriver vidare att den finansiella ställningen tack vare det är stark. 

– Min förhoppning som nytillträdd ordförande är att de förvärv, samgåenden och konkurser som präglat en stor del av koncernens verksamhet under det senaste halvåret nu kan läggas bakom oss. Det som skett har inte alls varit gynnsamt för aktieägarna, vilket är mycket beklagligt, men kan till viss del förklaras av snabba förändringar i omvärlden som svårligen hade kunnat förutses, tillsammans med ren och skär otur.  Jag ser fram emot att vi nu kan satsa med full kraft på våra kvarvarande verksamheter och fortsätta utveckla dessa på ett ansvarsfullt vis, säger Claes Jonson. 

LÄS OCKSÅ: Modehandelns krisbolag – så gick det sen: Konkurs, rekonstruktion, nystart

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev