Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konkurs

Konkurshot mot Cashcoms systerbolag – själva avbryter de rekonstruktionen

Publicerad: 31 januari 2020, 09:18

Foto: Shutterstock

Systerbolaget Goyada kan försättas i konkurs i dag – med en skuld på 130 miljoner kronor. Cashcom själva, som befunnits i rekonstruktion sedan i januari, väljer att avbryta den.


Läs mer: Över en miljon i uteblivna betalningar – på måndag avgörs Cashcoms öde

Market har i en rad artiklar berättat om presentkortsföretaget Cashcom som riskerar att gå omkull på grund av obetalda skulder till fastighetsägare och hyresgäster.

I december i fjol begärde fastighetsägaren Eurocommercial, som sålt Cashcoms presentkort i fem av sina gallerior, bolaget i konkurs. Cashcom undslapp dock och beviljades rekonstruktion i januari i år.

Beslutet har dock överklagats till Svea Hovrätt av bland andra  fastighetsjätten Unibail-Rodamco-Westfield, som äger Mall of Scandinavia, skriver Breakit.

I dag begär Cashcoms styrelse att rekonstruktionen avbryts.

I ansökan som skickats till Stockholms Tingsrätt, som Market begärt ut, står följande:

"Bolaget har inte klart hunnit framta en hållbar plan för den fortsatta verksamheten och presenterat denna för rekonstruktören. Bolagets bokföringsbyrå prioriterar just nu att färdigställa avstämningar och avräkningar och har satt in extra resurser för detta. Ovanstående gör att det för tillfället inte går att ge en tillräcklig klar bild över bolagets framtida intjäningsförmåga och inte heller klargöra om syftet med företagsrekonstruktioner kan uppnås."

Market har även berättat om problemen hos systerbolaget Goyada, som liksom Cashcom varit inblandad i flera tvister. Bolaget har, enligt en sammanställning som Breakit gjort, obetalda skulder på sammanlagt cirka 260 miljoner kronor till cirka 170 olika fordringsägare och har begärts i konkurs ett flertal aktörer, däribland Telia och Intersport.

I konkursansökan från Telia som Market tagit del av framgår det att Goyada har obetalda skulder på drygt 130 miljoner kronor till bolaget. Om parterna inte lyckas hitta en lösning väntas beslut om konkurs fattas i Stockholms Tingsrätt i dag.

Market söker styrelseordförande Patrik Björklund.

Helen Preutz

Reporter

helen.preutz@bonniernews.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev