torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konkurs

Konkurserna stiger i handeln – så många fler företag tvingades ge upp i februari

Publicerad: 1 mars 2023, 06:47

Konkurserna ökade i handlen, om man jämför med februari i fjol.

Foto: Daniel Norman

Antalet konkurser i branschen ökade i februari. ”Handeln är direkt beroende av att hushåll och företag investerar och spenderar”, säger Johanna Blomé på UC.

Ämnen i artikeln:

UCDetaljhandeln

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Antalet konkurser i Sverige steg med elva procent i februari, visar nya siffror från UC.

– Konkurserna är fortsatt höga och har ökat i jämförelse med i fjol. Men ökningen under februari månad var lägre än under januari. Har vi tur kan våren komma att innebära en inbromsning från de rekordnivåer som vi sett under vintern. Men det är samtidigt svårt att vara alltför optimistisk, då fler höjningar av räntan är att vänta och inflationen inte bromsar in i den takt vi helst skulle vilja. Oklarheterna kring elstödet fortsätter också, säger Johanna Blomé som är ekonom på UC.

Konkurserna ökade i nio av de tio branscher som ingår i UC:s statistik.

Detaljhandeln var en av de branscher där ökningen var störst.

64 företag i branschen tvingades till konkurs i februari, en ökning med 28 procent. Mätt i antal var det 14 fler jämfört med samma månad i fjol.

– Att konkurserna inom handeln fortsätter att ligga på stadigt höga nivåer sedan i höstas är såklart inte förvånande. Detta trots att ökningen inte var lika dramatisk under föregående månad som inom vissa andra branscher, säger Johanna Blomé och fortsätter:

– Handeln är direkt beroende av att hushåll och företag investerar och spenderar. Att förutse vad marknaden framåt kommer välja att spendera sina tillgångar på utöver fasta kostnader är svårt att säga, men förändrade vanor kommer att resultera i konsument tapp och lägre efterfrågan. Minskat sparande, till skillnad från under pandemin, riskerar också att få mer långtgående konsekvenser för handeln, fortsätter hon.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev