torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konkurs

Konkurserna skenar – högsta nivån på 20 år

Publicerad: 1 augusti 2023, 06:01

Foto: Pontus Edman

Konkurserna fortsätter att stiga i samma rekordhöga takt som innan semestern. På årsbasis är nivån den högsta på 20 år. Handeln är en av de mest drabbade branscherna. Det visar Creditsafes konkursstatistik.

Ämnen i artikeln:

Handeln

Mikael Sydner

mikael.sydner@bonniernews.se


LÄS OCKSÅ: Jättelista: 449 färska bokslut som visar hur krisen slår mot branschen

Antalet konkurser under juli landade på 589 aktiebolag. Det är en ökning med 65 procent jämfört med samma månad förra året.

– Vi befinner oss mitt i sommaren och kan addera ytterligare en månad med kraftig konkursökning. Det här året kommer gå till historien som ett av de tuffare för svenska företag och tyvärr ser vi ingen ljusning. Vår prognos är att ökningen fortsätter så länge vi befinner oss i en lågkonjunktur. Hösten och vintern kommer bli ett stålbad för många företagare, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe, i en kommentar.

Många branscher har över 40 procent fler konkurser i år jämfört med förra året. Däribland detaljhandel, hotell och restaurang och partihandel.

Bara under juli ökade detaljhandeln med 110 procent (från 41 till 86 konkurser).

På årsbasis, januari–juli, befinner sig konkurserna på högsta nivån sedan Creditsafe började med mätningarna 1999.

Hittills i år har totalt 4 486 aktiebolag gått i konkurs – vilket kan jämföras med 3 269 samma period förra året. Det är en ökning med 37 procent.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev