Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konkurs

Konkurserna minskade i april: ”Förvånad av utvecklingen”

Publicerad: 2 maj 2022, 09:30

Konkurserna i detaljhandeln minskade under april, visar ny statistik från UC. Marknadsläget och prishöjningar väntas dock slå mot både parti- och detaljhandel på sikt.


Ämnen i artikeln:

UC

Trots osäkerheten på marknaden fortsätter konkurserna i Sverige att minska. Under april månad minskade konkurserna totalt med nio procent, jämfört med samma månad föregående år. 

– Med tanke på det omvärldsläge som vi har blir jag förvånad av att utvecklingen för svenska företag, och då även inom lågmarginalbranscher såsom detaljhandeln, fortsatt är positiv. Konkurserna har totalt sett faktiskt minskat i Sverige under hela våren inom de flesta branscher. Sveriges ekonomi står fortfarande stark med en hög efterfrågan, säger Richard Damberg, ekonom på UC. 

Detaljhandeln är hittills opåverkad av marknadsläget. Under april 2022 uppgick antalet konkurser i branschen till 45 stycken, vilket är en minskning med åtta procent från föregående år. Hittills i år har konkurserna i detaljhandeln minskat med en procent jämfört med samma period 2021. 

I partihandeln ökade däremot konkurserna med tolv procent under april.

– Samtidigt som tillväxten är positiv, ser vi att komponentbristen fortsätter att hämma industrin. Inflationen är hög och räntan kommer att höjas i omgångar. Inom partihandeln börjar vi troligtvis se konsekvenserna av detta. 

Prisökningarna kommer att göra det än viktigare för partihandeln att optimera värdekedjan, enligt Richard Damberg. 

– Trenden mot större och resursstarkare spelare kommer att förstärkas i och med den kraftiga inflationen och fler mindre partihandelsföretag kommer att slås ut. Tillsammans med prisökningar på livsmedel, fallande priser på aktier och kanske fastigheter kan det i förlängningen också komma att medföra färre slantar i plånboken för konsumenterna att konsumera för – vilket kommer att slå mot både parti- och detaljhandeln på sikt. 

Julia Forsberg

Reporter

julia.forsberg@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

UC

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev