fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konkurs

Konkurserna i detaljhandeln fortsätter att stiga: ”Vi ser hur marginalerna minskar”

Publicerad: 2 maj 2023, 05:37

Många retailföretag kämpar med lägre marginaler och högre kostnader.

Foto: Getty Images

Antalet konkurser i detaljhandeln fortsätter att öka, visar färsk statistik från UC. ”Handeln är direkt beroende av konsumenternas köpkraft”, säger ekonom Johanna Blomé.

Ämnen i artikeln:

UCDetaljhandeln

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


I april månad ökade antalet konkurser i Sverige med 15 procent, visar UC:s konkursstatistik.

– Det har varit en kylig vår, också för företagen. Pessimismen är fortsatt hög och med Riksbankens besked om att man nu höjer styrräntan med ytterligare 50 punkter ökar osäkerheten framöver, säger Johanna Blomé.

Inom detaljhandeln tvingades 55 bolag till konkurs i april, åtta fler än motsvarande månad i fjol. Procentuellt var ökningen 17 procent.

– Handeln är direkt beroende av konsumenternas köpkraft som minskar i takt med ökade vardagsutgifter. Vi ser också hur handelns egna kostnader ökar och hur marginalerna minskar, exempelvis till följd av att arbetsgivaravgiften höjs och att det blivit betydligt dyrare att importera varor på grund av den svenska kronans svaga läge. Inte heller det omtalade elstödet har ännu dykt upp, säger Johanna Blomé.  

Hittills i år, under årets första fyra månader, har 288 retailbolag tvingats till konkurs. Det är 37 procent fler än motsvarande period i fjol.

Samtidigt sjunker nyföretagandet. Under första kvartalet var det 20 procent lägre än motsvarande period 2022. Detaljhandeln är en av de branscher där det hittills i år startats lägst antal nya bolag.

– Inom flertalet stora branscher har nystarterna bokstavligen störtdykt de senaste månaderna, säger Johann Blomé.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev