Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konkurs

Konkurserna föll kraftigt i mars: ”Svaga detaljhandlare har redan gått under”

Publicerad: 1 april 2021, 06:04

Antalet konkurser i detaljhandeln sjönk kraftigt under mars månad, trots hög smittspridning och hårdare restriktioner. ”Det är en trend som vi har sett vara på gång”, säger Richard Damberg, ekonom på UC.


Ämnen i artikeln:

DetaljhandelnUCCorona

Detaljhandelskonkurserna fortsätter att minska. Under mars gick 48 detaljhandelsföretag i konkurs jämfört med 63 i mars 2020, enligt UC:s statistik. En minskning med 24 procent.

Handeln drabbades av en konkursvåg förra våren på grund av coronapandemin, men de flesta konkurserna inträffade i april. Under mars 2020 var antalet konkurser däremot tio procent lägre än samma månad 2019.

– Att konkurserna faller inom detaljhandeln upplever jag som mindre förvånande. Detta är en trend som vi har sett vara på gång under en längre tid, och beror antagligen på att många små svaga detaljhandlare redan har gått i konkurs. Trenden är att större kedjor med finansiella muskler att möta de nya förutsättningarna tar allt större plats på marknaden. Dagligvaruhandeln går som aldrig förr och e-handeln har tagit ett rejält skutt framåt, säger Richard Damberg.

Läs mer: Varnar för konkursvåg när skatten ska betalas: Här är branscherna med störst skulder

Totalt minskade konkurserna med 22 procent i mars, enligt UC. Även inom den hårt pandemidrabbade hotell- och restaurangnäringen är utvecklingen positiv – för första gången sedan i mars 2019.

– Återhämtningen i ekonomin syns i konkursstatistiken. För ett år sedan befarade många mycket stora tapp i tillväxten, men facit visar på fall runt tre procent. Tillväxten blev oväntat hög och arbetslösheten oväntat låg. De problem med handeln som uppstod är borta. Regeringar och centralbanker världen över satte in stora finans- och penningpolitiska åtgärder för att mildra konsekvenserna för ekonomin och hindra problemen i de drabbade sektorerna från att sprida sig till övriga delar av ekonomin och till den finansiella sektorn. De kraftfulla stödpaketen och den låga räntan har hållit många företag flytande. Möjligheten till permittering har gjort det enklare att skära i lönekostnaderna och den befarade ökningen av arbetslösheten blev inte alls så stor som väntat, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

Läs mer: Varningen – efter handelns krav på mer stöd: ”Vi riskerar att få en zombieekonomi”

Andreas Dyrberg Skog

Redaktör

andreas.dyrberg-skog@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

DetaljhandelnUCCorona

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev