fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konkurs

Kallduschen för detaljhandeln – antalet konkurser ökar: ”Ytterligare press på mindre företag”

Publicerad: 1 april 2022, 06:05

Antalet konkurser i detaljhandeln ökade med 14 procent i mars.

Foto: Daniel Norman

Antalet konkurser i detaljhandeln ökade med 14 procent i mars, visar färsk statistik från UC. ”Trenden fortsätter med en konsolidering av färre, men större butiker, samt en allmän digitalisering av handeln”, säger ekonom Richard Damberg.

Ämnen i artikeln:

UC

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Trots osäkert världsläge och en ökad inflation minskar antalet konkurser i Sverige. I mars var de 17 procent färre än motsvarande månad för ett år sedan. 

Det visar statistik från UC. 

Detaljhandeln sticker emellertid ut negativt. I mars tvingades 58 detaljhandelsföretag ge upp. Det är 14 procent fler än motsvarande månad 2021. Mätt i siffror var det sju fler företag. 

– Trenden fortsätter med en konsolidering av färre, men större butiker, samt en allmän digitalisering av handeln. Små företag tenderar att slås ut till förmån för större enheter med effektivare verksamhet. Om vi blickar framåt kommer detaljhandlarna att behöva öka priserna än mer i takt med att inflationen slår igenom med full kraft. Det sätter ytterligare press på mindre företag med svagare position på marknaden, säger Richard Damberg, ekonom på UC. 

Hittills i år, januari till mars, har 159 detaljhandelsföretag gått i konkurs. Det är två procent färre än samma period i fjol. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev