tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konkurs

Indiska försätts i konkurs – efter att Skatteverket nobbat ny rekonstruktion

Publicerad: 25 oktober 2022, 11:36

Foto: Daniel Norman

Indiska går i konkurs. Detta efter att Skatteverket vägrat gå med på ännu en företagsrekonstruktion.

Ämnen i artikeln:

Indiska

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


LÄS OCKSÅ: Mikael Sydner: En konkurs är precis vad Indiska behöver 

Styrelsen har fattat beslut om att försätta Indiska i konkurs. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande. 

Beslutet fattades efter att Skatteverket motsatt sig en företagsrekonstruktion. 

– Indiskas ambition har alltid varit att fortsätta stärka bolagets finansiellt för att betala för de skulder som har uppkommit under pandemin, vilket vi också har gjort historiskt. Tyvärr har det makroekonomiska klimatet just nu gjort det extremt svårt att få fram en lösning för finansiering, säger vd:n och ägaren Karin Lindahl i en kommentar. 

Bolaget skriver i ett pressmeddelande att kärnverksamheten utvecklats positivt under 2022. Ledningen har arbetat intensivt för att få till finansiering och stärka bolagets ekonomiska förutsättningar.

LÄS OCKSÅ: Indiska stäms för obetalda hyror: ”Vi har inte hunnit ikapp” 

– En rekonstruktion var inget jag såg framför mig för bara några veckor sedan, men på alla sätt hade det varit en bättre lösning för både bolaget, leverantörer och det allmänna än en konkurs. Nu hade vi alla förutsättningar på plats för att genomföra detta, men tyvärr motsätter sig Skatteverket en rekonstruktion, säger Karin Lindahl. 

Av konkursansökan, som lämnades till Stockholms tingsrätt i dag tisdag, framgår att bolaget befinner sig på obestånd och att detta inte är ”av tillfällig natur.”

Pandemin lyfts fram som en ”extraordinär händelse” som medfört en ökad skuldbörda och en akut likviditetsbrist.

LÄS OCKSÅ: Indiska växer – med färre butiker: ”Äntligen lite revansch för fysisk handel” 

I vissa fall upplevde man försäljningstapp om 70 procent, och försöken att genom utförsäljningar få ordning på omsättning och lönsamhet fungerade inte, konstaterar bolaget.

Vidare uppger man att arbetet med att komma ikapp skulderna, som i huvudsak uppstod under pandemin, orsakat en ansträngd likviditetssituation.

”Detta har i sin tur resulterat i kostnader som Bolaget annars inte skulle ha ådragit sig i form av högre operationella kostnader, lägre bruttomarginal, högre räntekostnader för upptagna lån samt höga kostnader för påminnelseavgifter och räntor på förfallna leverantörsskulder”, skriver man.

LÄS OCKSÅ: Nu hjälper vi varandra: Retailprofilernas 82 bästa tips för att klara krisen 

Enligt offentliga uppgifter uppgår bolagets aktuella skuldsaldo hos Kronofogden till 19 miljoner kronor, medan summan för antalet restförda skatter sedan december 2017 uppgår till nära 72 miljoner kronor.

Indiska menar att man lagt ner ett ”omfattande arbete” på att sätta upp en plan för att säkra en ny rekonstruktionsfinansiering. 

Problemet är, enligt bolaget, att den största fodringsägaren, Skatteverket, motsatt sig rekonstruktionsplanen, något som varit avgörande för konkursansökan.

Andra prioriterade fordringsägare har ställt sig bakom en formell rekonstruktion.

Stockholms tingsrätt har i sin tur beslutat att godkänna konkursansökan.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev