tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konkurs

Indiska får nya ägare – bara två veckor efter konkursen: ”Finns en framtid”

Publicerad: 7 november 2022, 10:36

Klart: Indiska har fått nya ägare.

Den 25 oktober försattes Indiska i konkurs. Nu har det klassiska varumärket fått nya ägare – bara två veckor efter konkursen, skriver Dagens industri.

Ämnen i artikeln:

Indiska

Loke Westberg

loke.westberg@bonniernews.se


LÄS OCKSÅ: Miljardären köper Indiskas konkursbo: ”Förutsättningar för en fortsatt tillväxtresa” 

Efter stora skulder och en nekad ansökan om rekonstruktion hos Skatteverket tvingades Indiska till konkurs.

I förra veckan klargjorde konkursförvaltaren Mikael Kubu för Market att man hoppades på att hitta en köpare av verksamheten.

Nu har kedjan hittat sin nya ägare, uppgifter som konkursförvaltaren Mikael Kubu bekräftar för Dagens industri.

Indiskas utförsäljning av de befintliga lagren har pågått sedan 29 oktober. Mikael Kubu berättar för Dagens industri vilka tillgångar som överlåts till den nya ägaren.

– Alla tillgångar som man kan överlåta, som varulager, immateriella rättigheter, avtal. Rörelsen helt enkelt, säger han till tidningen.

Mikael Kubu menar att det varit en snabb affär.

– Det har gått fort, vilket beror på att det måste gå snabbt i den här typen av verksamhet eftersom det handlar om en hel butikskedja, där hyresavtal förverkas och varulagret säljs ut om man inte omedelbart hittar nya ägare, säger han till Dagens industri.

Han konstaterar även att medierapporteringen om konkursboet varit en bidragande faktor till att processen gått så pass fort.

LÄS OCKSÅ: Mikael Sydner: En konkurs är precis vad Indiska behöver 

– Fördelen i det här fallet är att konkursen kommit till allmänhetens kännedom utan fördröjning. Från vår sida har det inneburit ett intensivt arbete, där många inom vår organisation har jobbat hårt för att möjliggöra en snabb försäljning.

– För Indiskas del innebär försäljningen att det finns en framtid, vilket är roligt. Mitt arbete är att göra det bästa möjliga av situationen för fordringsägarna, och där har vi gjort bedömningen att de överenskomna villkoren i affären är bättre än att göra en utförsäljning av verksamhetens delar – med risk för avveckling, uppger Mikael Kubu.

Hans uppfattning är att de nya ägarna, som ryktas bestå av bland andra miljardären Gerald Engström, vill driva vidare majoriteten av Indiskas butiker.

– Det är också en köparfråga, men enligt den information jag har vill man bedriva vidare det absoluta flertalet av kedjans butiker, säger Mikael Kubu.

Dagens industri skriver att Systemair-grundaren Gerald Engström bekräftar uppgifterna om att han ingår i ägarkonstellationen, och utlovar mer information i eftermiddag.

– Jag har inga kommentarer i nuläget, men kan säga mer i eftermiddag efter klockan 14:00, säger han till tidningen.

Indiskas tidigare vd och ägare Karin Lindahl har klargjort att hon vill driva vidare kedjan från vd-positionen.

– Jag finns till förfogande att leda bolaget. Jag tror extremt mycket på Indiska och på det vi åstadkommit och vill i det yttersta att bolaget kan fortsätta verka. Jag har också världens bästa team. Så det skulle kännas otroligt snopet om vi inte kan fortsätta verksamheten med alla leverantörer som stöttat oss under de här fem åren, sa hon till Dagens industri dagen efter konkursen

Texten uppdateras.

LÄS OCKSÅ: Kartläggning: Indiska är inte ensamma – här är modehandlarna som blöder mest 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev