tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konkurs

Indiska-borgenär vinner tvist – Lage Jonason tvingas betala miljonbelopp

Publicerad: 11 januari 2023, 09:01

Lage Jonason.

Foto: Daniel Norman/Cornelia Jönsson

Finansmannen, och tillika Indiskas förre ägare och vd Karin Lindahls pappa, Lage Jonason döms för tredskodom. Tvingas betala drygt 63 miljoner kronor till Kreditfonden, rapporterar Dagens industri.

Ämnen i artikeln:

IndiskaDetaljhandeln

Loke Westberg

loke.westberg@bonniernews.se


Kreditfonden var en stor borgenär när Indiska i oktober förra året försattes i konkurs. Fonden, som förvaltas av Andreas Konstantino, hade vid konkursen en prioriterad fordran på 60 miljoner kronor.

LÄS OCKSÅ: Okända spelet under Indiskas kollaps: Svek, maktkamp och en krossad dröm

Scandinavian Credit Fund 1, som är fondens formella namn, arbetar med att låna ut pengar till företag.

Enligt domen som Di tagit del av framgår det att Kreditfonden givit Indiska två lån på 47,3 respektive 10 miljoner kronor, innan konkursen.

Dessa lån ska Karin Lindahls pappa Lage Jonason ha gått i borgen för, men alltså inte lyckats betala tillbaka efter att den klassiska klädkedjan försatts i konkurs.

I tredskodomen, som är ett begrepp som syftar till att en av parterna inte infunnit sig vid förhandlingen, går det att läsa: "Lage Jonason har inte inkommit med svaromål inom förelagd tid". Därav döms finansmannen att betala över 63 miljoner kronor till Kreditfonden.

Beloppet inkluderar både skuld, ränta på lånen samt rättegångskostnader och Lage Jonason har tre veckor på sig att överklaga beslutet, skriver Di och hänvisar till nyhetsbyrån Siren.

I Markets stora granskning av Indiska från december framgår det att Andreas Konstantino och Kreditfonden delvis motsatte sig Färna Invest blixtsnabba köp av Indiska, då man ville ge fler intressenter chansen att överväga bud.

Di har tidigare rapporterat om att Kreditfonden tvingats stänga för uttag, detta ska dock inte ha någon koppling till eventuella kreditförluster i Indiska. I stället hänvisar man åtgärden till allt för stora utflöden.

Lage Jonasons dotter Karin Lindahl.

LÄS OCKSÅ: Stor intervju – Karin Lindahls egna ord om Indiskas sista tid: ”Det värsta man kan genomlida”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev