onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konkurs

Här går Jeansbolaget i konkurs – handlaren kritisk mot fastighetsägaren

Publicerad: 28 januari 2021, 11:09

Jeansbolagets butik i Frölunda Torg i Göteborg försätts i konkurs. ”November var katastrof och december fruktansvärd”, säger butiksägaren Anna Jenstad.

Ämnen i artikeln:

JeansbolagetMode

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


I oktober 2019 öppnade Anna Jenstad sin butik, som är en del av Jeansboalget.

– Det är ju alltid en uppstartssträcka innan man blir känd, men precis när det började gå bättre så kom corona. Jag fick säga upp nästan all min personal eftersom de var provanställda och jag inte fick korttidspermittera dem, säger Anna Jenstad till Göteborgs-Posten.

Just när läget började se bättre ut kom nästa smäll. Smittan ökade och myndigheterna införde tuffare restriktioner för handeln.

–Då gick det i raketfart utför igen. I och med att jag var nystartad kunde jag inte heller nyttja omställningsstödet. Så november var katastrof och december fruktansvärd. Jag fick ringa leverantörerna och säga åt dem att inte skicka några varor, för jag vet inte vad som kommer hända nu, säger Anna Jenstad.

Nu har hon ansökt om konkurs för bolaget Anna Jeans & Mode AB, som ligger bakom butiken.

I Göteborgs-Posten riktar hon kritik både mot regeringens stödpaket samt mot fastighetsägaren till Frölunda Torg.

– Jag har bett om förlängda hyresrabatter och förklarat att jag kommer att gå i konkurs, men jag har inte fått något gehör. Man kan ju tycka att de hellre borde vilja ha ett levande köpcentrum än ett tomt.

Anders Strand, centrumchef, vill inte kommentera det specifika fallet.

– Men generellt sett kan vi säga att vi har hjälpt den absoluta merparten, bland annat med hyreslättnader. Och tyvärr har vissa butiker gått i konkurs ändå, säger han till tidningen och fortsätter:

– Vi värnar om alla våra hyresgäster, men vi förvaltar ett pensionskapital och måste värna även om detta. Så varje förhandling är unik och man får anpassa det efter varje läge. Sen kommer vi tyvärr inte överens med alla.

Anna Jenstad är tveksam till att öppna en butik igen. Det som varit det värsta med den här situationen, säger säger hon till Göteborgs-Posten, är att hon inte kunnat styra över den.

– Det hade varit en sak om jag hade fattat felbeslut och kanske köpt in sortiment som ingen vill ha. Men problemet är ju att kunderna inte kommer på grund av pandemin, och att jag som egenföretagare inte får någon hjälp vare sig av staten eller hyresvärden. Jag blir så fruktansvärt förbannad, för jag känner mig helt maktlös, säger hon.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev