torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konkurs

Handeln sticker ut negativt i konkursstatistiken: ”Delvis en normalisering av läget”

Publicerad: 1 augusti 2022, 05:31

OBS! Genrebild.

Foto: Pontus Edman

Trots en orolig omvärld fortsätter konkurserna i Sverige att minska totalt sett. Men handeln sticker ut negativt i statistiken från UC.

Ämnen i artikeln:

UC

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


40 företag gick i konkurs i detaljhandeln i juli månad, visar färsk statistik från UC. Det är ett fler i juli i fjol. Procentuellt innebär det en ökning på tre procent. 

– Inom handeln ser vi delvis en normalisering av läget i jämförelse med innan pandemin, då konsumenten har återgått till att köpa färre prylar och ökat konsumtionen av tjänster och resor. Samtidigt så är det tydligt i Konjunkturinstitutets mätningar att konsumenternas förtroende för ekonomin framåt är fortsatt rekordlågt. Effekten av oroliga och mer kostnadsmedvetna konsumenter slår självklart mot handeln framförallt inom segment såsom sällanköpsvaror. Återförsäljare inom de lägre prissegmenten visar tvärtom på en positiv utveckling och det är mycket troligt att de kommer att vara vinnare även framöver när vi kommer att se en inbromsning av ekonomin, säger Johanna Blomé, ekonom på UC. 

Inom partihandeln gick 27 företag i konkurs i juli, vilket är fem fler än samma månad 2021. Procentuellt var ökningen 23 procent. 

Handeln sticker ut med sina negativa siffror. Totalt sett i Sverige gick 357 företag i konkurs i juli, en minskning med 19 procent. 

– Överlag tenderar konkurserna att minska under sommaren. Men den trend vi ser i år sticker ut, då konkurser ligger på rekordlåga nivåer även i jämförelse med juli månad under tidigare år, säger Johanna Blomé. 

Siffrorna är det lägsta på tio år, konstaterar UC. 

– Det är en utveckling som förvånar många med tanke på det ekonomiska läget vi befinner oss i. Samtidigt går det hand i hand med den senaste mätningen av Sveriges bruttonationalprodukt som Statistiska centralbyrån (SCB) nyligen genomförde, och som visade på en positiv utveckling under juni. Både vår egen data och siffrorna från SCB motsäger den pessimistiska bilden av ekonomin som exempelvis konjunkturinstitutets förtroendemätningar visar på att många har. Men det är bara en tidsfråga tills verkligheten kommer att komma ikapp, säger Johanna Blomé som tror att vi kommer att få se ett ökat antal konkurser i fler branscher framöver. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev