Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konkurs

Färre konkurser – men UC varnar för bakslag: ”Kommer sannolikt att öka”

Publicerad: 2 november 2020, 06:59

Antalet konkurser i detaljhandeln sjönk med 19 procent i oktober, jämfört med samma månad i fjol. Men UC menar att glädjen kan bli kortvarig. ”Vi kommer med största sannolikhet att se ett ökat antal”, säger Richard Damberg på UC.


Ämnen i artikeln:

UC

Antalet konkurser i landet sjönk med 36 procent i oktober, jämfört med ett år tidigare. Det visar färsk statistik från UC.

– Även om många företag har fått en drastiskt minskad omsättning, har de kunnat parera denna med minskade kostnader. Statliga stödåtgärder som möjligheten till korttidspermittering och att staten tog över sjuklöneansvaret har bidragit starkt. Tittar vi sammantaget på alla branscher så ligger vi på normala nivåer igen räknat från årsskiftet. De riktigt svaga bolagen slogs ut redan under våren. Vi ser samma bild i hela Norden även om det kan skilja lite mellan olika branscher. Konkursläget är mycket bättre än vad vi kanske hade väntat oss tidigare i år, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

I detaljhandeln tvingades 57 bolag till konkurs under oktober månad. Det är 19 procent färre än de som tvingades kasta in handduken i oktober 2019.

Januari–oktober har 599 detaljhandelsbolag gått i konkurs, vilket bara är tre färre än motsvarande period i fjol.

UC konstaterar att de skärpta rekommendationer som införts i fem län hittills kan slå hårt mot branschen.

– Detaljhandeln var redan före pandemin kraftigt påverkad av digitaliseringen, låga marginaler och det talades om butiksdöd. I och med pandemin lärde sig nya grupper att handla på nätet och de vanorna kommer förmodligen att bestå framöver. Och köpcentrumen kommer återigen att stå tomma när restriktionerna blir tuffare. Därför kommer vi med största sannolikhet att se ett ökat antal konkurser inom detaljhandeln. Vi kommer troligen att få se större och färre aktörer framöver, säger Richard Damberg och utvecklar resonemanget vidare:

–  E-handelsutvecklingen har fått en rejäl skjuts framåt. Vi konsumenter har vant oss vid en mycket hög service och leveransnivå. Att bara ha en e-handel räcker inte. Detta gynnar stora spelare med stora resurser och god logistik. Det finns också några klara vinnare inom detaljhandeln nu och det är livsmedelsbutiker och lågprisbutiker

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

UC

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev