tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konkurs

Färre konkurser i detaljhandeln i fjol: ”Pandemistöden har varit avgörande för att hjälpa många företag”

Publicerad: 3 januari 2022, 08:52

Konkurserna i detaljhandeln minskade i december jämfört med samma period året före visar färsk statistik från UC. Även sett till helåret 2021 minskade konkurserna. Men branschen hör fortfarande till de mest konkursutsatta.

Ämnen i artikeln:

UCDetaljhandelnEkonomi

HP

Helen Preutz

helen.preutz@bonniernews.se


Under december månad 2021 gick 52 detaljhandelsbolag i konkurs. Det är en minskning med 15 procent jämfört med samma period ett år tidigare. 

Även sett till helåret 2021 minskade antalet konkurser inom detaljhandeln med 12 procent. 

Detaljhandeln hör dock fortfarande till de mest konkursutsatta branscherna i Sverige efter hotell och restaurang, byggindustri, transport samt handel och reparation med motorfordon.

Under fjolåret drabbades 1,14 procent av alla detaljhandelsbolag av konkurs. Även detta är en minskning med 15 procent jämfört med året före. 

– Omvandlingen inom detaljhandeln accelererade under pandemin. Mindre kedjor och butiker försvann. Fler fysiska butiker lades ner även hos de stora kedjorna. E-handeln letade sig till nya grupper. Klädhandeln gick ner även om vi såg en uppgång när restriktionerna släpptes, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

Richard Damberg ekonom UC Foto: Pressbild


Totalt minskade antalet konkurser inom alla branscher med 12 procent under 2021 jämfört med året före. I december var minskningen hela 19 procent, vilket kan tolkas som ett tecken på att svensk ekonomi stabiliseras.

– Den utveckling vi sett under året med ökade börsvärden och mycket låga konkursnivåer, samt ett ökat antal nystartade bolag även inom pandemiutsatta branscher, är anmärkningsvärd, säger Richard Damberg.

Han pekar på vikten av pandemistöden som varit avgörande för att hjälpa många företag att hålla näsan ovan ytan. 

– Det troligaste scenariot för 2022 är att pandemistöden till företagen avvecklas och tillväxten minskar något. Skenande energipriser, komponentkrisen, arbetskraftbrist, hushållens skuldsättningsgrad samt nya virusmutationer är potentiella hot, men de flesta bedömare överens om att vi är på väg mot ett normalläge för ekonomin, globalt och i Sverige. 

Generellt tror han att konkurserna fortsatt kommer att ligga på låga nivåer, men öka något då de företag som har fått konstgjord andning med pandemistöd inte klarar konkurrensen.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev