Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konkurs

Färre bolag i konkurs: ”Aldrig sett sån ökning av rekonstruktioner”

Publicerad: 1 april 2020, 06:25

Foto: Susan Berzelius

Många handelsföretag kämpar i motvind just nu. Men trots coronakrisen så minskade antalet konkurser i detaljhandeln i mars månad med hela 17 procent. Samtidigt ökar rekonstruktionerna.


I mars 2019 gick 70 handelsföretag i konkurs, i mars i år var det 58. Trots att coronakrisen slagit hårt mot handeln minskade antalet konkurser i branschen med 17 procent.

Det visar färsk statistik från UC.

– Inom detaljhandeln är höga lokalhyror ett stort problem. Även om delar av personalen permitteras ska hyran betalas och med sjunkande omsättning är det omöjligt i längden, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

Han konstaterar att de som klarar sig bäst inom handeln är matbutikerna.

– Där har vi konsumenter sökt oss till mindre butiker när stormarknadens hyllor har gapat tomma, vilket har gynnat de små butikerna, säger han.

Sett till alla branscher ökade konkurserna med nio procent i mars, där exempelvis hotell- och restaurangbranschen sticker ut med en ökning på 123 procent.

Samtidigt väljer allt fler företag rekonstruktion som en möjlig utväg. I dag hamnar fem bolag om dagen i rekonstruktion, motsvarande siffra för ett år sedan var ett var tredje dag.

– Jag har aldrig sett en sådan kraftig ökning av rekonstruktioner förut. Den drabbar nu i första hand detaljhandeln och hotell- och restaurangbranschen. I nästa skede drabbar detta banker och fastighetsägare som får förhandla om nedskrivningar av skulderna till de här bolagen, säger Richard Damberg.

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev