Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konkurs

Extremt ledsen, arg och besviken – nu hoppas Karin Lindahl på en ny chans tillsammans med Indiska

Publicerad: 26 oktober 2022, 08:03

Karin Lindahl, vd och ägare till Indiska som nu försatts i konkurs.

Foto: Pressbild

”Jag finns till förfogande att leda bolaget.” Det säger Indiskas vd Karin Lindahl till Dagens industri. Hon hoppas på en ny framtid för bolaget efter konkursen.

Ämnen i artikeln:

Indiska

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


I går kom beskedet att Indiska ansökt om konkurs, något som också beviljats av Stockholms tingsrätt. 

– Jag är extremt ledsen, arg och besviken över följdeffekterna som det här kan skapa i nästa led, både i Sverige och utomlands. Jag känner med alla som drabbas, säger Karin Lindahl i en intervju med Dagens Industri

I sammanhanget ser hon att en rekonstruktion hade varit en mer konstruktiv lösning för bolaget än en konkurs, som ett led i att säkerställa finansieringen. Men Skatteverket sa nej. 

– Hela ledningsgruppen har jobbat intensivt med ansökan och har förankrat beslutet med företagets borgenärer. Vi har också försökt att presentera prognoser för Skatteverket, men tyvärr fick vi bara nej. 

För efter sommaren såg läget ljusare ut kedjan. 

– Det frustrerande i sammanhanget är att vi bara märker av konjunkturnedgången på kapitalfronten. Ingen vill investera i detaljhandeln, vilket gjorde att vi hamnade efter med varor i september, säger Karin Lindahl och fortsätter: 

– Däremot märker vi inte alls av det i konsumtionen. Oktober ökade med nio procent jämfört med förra året. Vi har tillväxt i båda kanalerna. Det rapporteras om alla som påverkas, men vi har lägre kostnader och en större försäljning

LÄS OCKSÅ: Kartläggning: Indiska är inte ensamma – här är modehandlarna som blöder mest

Karin Lindahl tror att det finns utsikter att hitta en ny ägare till verksamheten. 

– Rörelsen går bra, har en fin tillväxt och låga kostnader. Hade vi inte fått likviditetsproblem på grund av att vi inte fick in varor i tid – vilket var en pandemiföljd – skulle vi ha varit lönsamma i dag. De som lyssnar på oss, delar bilden av att rörelsen är bra. Vi hade ett överhäng från pandemin och saknade tillräckliga resurser för att komma ikapp, säger hon. 

Hennes önskan är att det finns en framkomlig väg för bolaget i dess nuvarande form, det vill säga att någon köper hela konkursboet. 

– Vi såg inte framför oss några stora ingrepp i verksamheten vid en rekonstruktion. Jag tycker att vi har en bra verksamhet, men vi har haft det motigt.

Där kan Karin Lindahl själv tänka sig att spela en roll. 

– Jag finns till förfogande att leda bolaget. Jag tror extremt mycket på Indiska och på det vi åstadkommit och vill i det yttersta att bolaget kan fortsätta verka. Jag har också världens bästa team. Så det skulle kännas otroligt snopet om vi inte kan fortsätta verksamheten med alla leverantörer som stöttat oss under de här fem åren, säger hon till Dagens Industri. 

Market har sökt Karin Lindahl. 

LÄS OCKSÅ: Mikael Sydner: En konkurs är precis vad Indiska behöver

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev