Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konkurs

Detaljhandeln stod pall – konkurserna fortsatte att minska i november

Publicerad: 1 december 2020, 07:39

Foto: Daniel Norman

Konkurserna ökar i flera branscher. Detaljhandeln har än så länge stått pall trots det tuffa läget I november sjönk antalet med två procent.


Ämnen i artikeln:

UC

– Årets julhandel står för dörren och Black Friday har precis slagit alla rekord med råge. Fler grupper har hittat till e-handeln. Pandemin har inte drabbat hushållens plånböcker. Tvärtom har huspriserna och aktiemarknaden gått upp. Industrin och tjänstesektorn har också klarat sig bra och varslen ligger på förhållandevis låga nivåer. Det gynnar de större detaljhandelsföretagen med väl utbyggd e-handel, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

Totalt sett så sjönk antalet konkurser i Sverige med fyra procent i november. Men flera utsatta brancher hade det tufft. Inom restaurangbranschen ökade antalet konkurser med tolv procent, inom transportbranschen med 26 procent och inom partihandeln med 16 procent.

– Under 2020 såg vi kraftiga konkursökningar inom vissa branscher under mars, april och maj. Då gick många redan svaga bolag i konkurs. Fram tills idag har vi sett en återhämtning bland konkurserna, men nu tycks den positiva trenden vara över. Även om läget är tufft just får vi inte glömma att pandemins ekonomiska effekter har begränsats till relativt få branscher. Ekonomin som helhet har klarat sig ganska bra. Exportindustrin och tjänstesektorn går förhållandevis bra och stödpaketen verkar ha hjälpt företagen, säger Richard Damberg.

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

UC

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev