lördag23 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konkurs

Detaljhandeln sticker ut positivt – även om konkurserna ökar

Publicerad: 1 juni 2023, 05:55

Foto: Getty Images

Antalet konkurser i detaljhandeln ökade i maj – jämfört med samma månad i fjol. Men inte alls på samma nivå som snittet för alla branscher. Däremot hade partihandeln en riktigt mörk månad.

Ämnen i artikeln:

UCDetaljhandeln

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Antalet konkurser i Sverige steg med 24 procent i maj, jämfört med samma månad i fjol. Det visar färsk statistik från UC.

– Vi ser ännu inget ljus i mörkret för svenska företag. Tvärtom har konkurserna ökat markant inom de flesta större branscher under maj månad. Antalet nystartade bolag är också betydligt lägre än samma period i fjol, säger Johanna Blome, ekonom på UC.

Hon är ändå förvånad över den kraftiga ökningen.

– Våren har inneburit en del ljusglimtar, inte minst i form av positiva indikationer på att inflationen nått sin toppnivå och positiva besked om elstöden. Enligt konjunkturinstitutets senaste mätning ser både företag och hushåll fortsatt dystert på framtiden men pessimismen är trots allt något lägre än i april, fortsätter hon.

Även i detaljhandeln steg antalet konkurser – men inte alls i samma utsträckning som för riket totalt.

70 företag tvingades till konkurs i maj, vilket är sex fler jämfört med maj 2022. Mätt i procent är är ökningen nio procent.

Däremot har partihandeln det tuffare. 57 företag gick i konkurs i maj, en ökning med 90 procent jämfört med samma månad i fjol.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev