Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konkurs

Detaljhandeln återhämtar sig – då ökar antalet konkurser: ”Förvånande”

Publicerad: 1 juli 2021, 07:56

Fler detaljhandelsföretag gick i konkurs i juni, jämfört med samma månad i fjol.

Foto: Daniel Norman

Antalet konkurser ökar i handeln igen – efter vårens nedgång. ”Förvånande att utvecklingen nu är den motsatta”, säger Richard Damberg på UC.


Ämnen i artikeln:

UC

Antalet konkruser i Sverige fortsatte att minska i juni, det visar färsk statistik från UC. Under månaden var de tre procent färre än i juni i fjol. 

Detaljhandeln däremot sticker ut – på ett negativt sätt. 

67 företag i branschen tvingades till konkurs i juni i år jämfört med 58 stycken i juni 2020. Det är en ökning med 16 procent. 

– Trenden med minskat antal konkurser under våren har synts även inom detaljhandeln, och det är därför förvånande att utvecklingen nu är den motsatta. Särskilt då siffror från Statistiska centralbyrån visar att konsumtionen av kläder, skor, accessoarer och leksaker under vår och tidig sommar faktiskt har ökat, säger Richard Damberg, ekonom på UC, i en kommentar. 

Han konstaterar samtidigt att många delbranscher fortfarande har det tufft och att mindre företag har det svårt i konkurrensen från bland annat e-handeln. 

– Den strukturomvandling som har pågått inom detaljhandeln har accelererat under pandemin. Utvecklingen pekar mot färre och större aktörer där mindre butiker slås ut, ibland med konkurser som följd, sägerRichard Damberg.

Hittills i år, januar-juni, har 330 detaljhandelsföretag gått i konkurs. Det är 19 procent färre än motsvarande period i fjol. 

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

UC

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev