Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konkurs

Coronakrisen tvingar anrik skohandlare att ge upp: ”Slog undan fötterna”

Publicerad: 9 april 2020, 09:05

Foto: Shutterstock

Jarméus skor i Eskilstuna har försatts i konkurs, bara någon månad innan 65-årsjubileet. ”Utan hopp om en snar ljusning känner vi oss tvungna att kasta in handsken och stänga butiken”, skriver Annika och Marie Jarméus på butikens Facebooksida.

Ämnen i artikeln:

SkorCorona

Läs mer: Desperat upprop från skobranschen: ”Inom två månader är kassan tom”

Under tisdagen kom en lapp upp på butiksdörren på Kungsgatan i Eskilstuna. Meddelandet var att butiken var stängd. Nu står det klart att en konkursansökan lämnats in till Eskilstuna tingsrätt.

Konsekvenserna av coronaviruset blev det som fällde butiken.

– Detta slog undan fötterna på oss helt. Hjulen har stannat, skriver Annika och Marie Jarméus på butikens Facebooksida och redovisar ett försäljningstapp på mellan 75 och 80 procent.

Men butiken har haft det tufft redan innan coronapandemin.

– Sista vintern har varit riktigt tuff för oss alla i skobranschen just för att den "riktiga" vintern uteblev. De flesta av oss ligger kvar med tunga lager eller har varit tvungna att rea stora delar av sortimentet, förklarar systrarna i sitt inlägg.

I Eskilstuna har dessutom den centrala gågatan där butiken ligger genomgått en ombyggnad.

– Den ombyggnation som gjorts av Eskilstuna centrum har varit tuffa för de flesta butiker och restauranger och tärt hårt på företagens reserver. I Eskilstuna har vi också kämpat med en utarmad centrumhandel där butik efter butik har slagit igen, skriver Annika och Marie Jarméus.

I maj skulle butiken ha firat sitt 65-årsjubileum.

– Jarmeus Skor i Eskilstuna öppnades för 65 år sedan av våra föräldrar och i 62 år har butiken funnits i nuvarande lokaler på Kungsgatan 16. De första 30 åren drevs alltså butiken av våra föräldrar Sjunne och Greta Jarmeus, men sedan 35 år är det vi som stått för ruljansen, berättar systrarna och deklarerar att de trots en del tuffa år alltid uppskattat arbetet i butiken tack vare alla kunder.

Fotnot: Jarmeus Skor i Eskilstuna var inte med i skobranschens upprop, som vi skrivit i en tidigare version av artikeln.

Läs mer: Modehandelns ras efter coronakrisens utbrott: ”Föll upp emot 50-60 procent”

Marie Hillblom

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev