Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konkurs

Antal konkurser färre än 2019 – men UC varnar för kraftig baksmälla

Publicerad: 1 juni 2021, 05:50

Foto: Pontus Edman

Antalet konkurser i detaljhandeln var 41 procent färre i maj jämfört med samma månad i fjol – och även betydligt färre än maj 2019. Men enligt UC är det för tidigt att andas ut. En rejäl baksmälla kan vänta runt hörnet.


Ämnen i artikeln:

UC

Antalet konkurser i Sverige låg på rekordlåga nivåer i maj.

Inom detaljhandeln tvingades 48 bolag ge upp under månaden, en minskning med 41 procent. 2020 var ett extremt år på grund av pandemin och följderna av den. Även jämfört med 2019 års siffror sjönk antalet konkurser rejält. De var 34 procent färre i maj i år.

– Att konkurserna inom de flesta branscher fortsätter att minska jämfört med i fjol är inte förvånande, utan en följd av olika åtgärder och stödpaket. Men vad som är intressant är att siffrorna inom flera stora och hårt drabbade branscher i nuläget är lägre än innan pandemi. Vad vi ser är troligtvis en effekt av att svagare aktörer och affärsmodeller slogs ut tidigt i krisen. Inom detaljhandeln så har 259 detaljhandlare gått i konkurs under 2021, vilket är 55 företag färre än 2019, säger Richard Damberg, ekonom på UC, i en kommentar.

Han menar emellertid tid att det är för tidigt att andas ut.

– Inom detaljhandeln har vi sett att många små detaljhandlare som inte tillhör en kedja redan har försvunnit – de stora aktörerna och e-handeln blir alltmer dominerande. Vi pratade om butiksdöd långt före pandemin. Framöver kommer nog även fler e-handlare att slås ut. Det räcker inte att ha en teknisk e-handelslösning och logistik. Kunden vill ha en unik köpupplevelse och en känsla för varumärket och det är inte alla aktörer som kan leverera det i dag.

Samtidigt menar UC att många småföretagare kan få det tufft framöver när de tvingas betala tillbaka de skatteanstånd som de fått under pandemin samtidigt som de statliga stöden minskar.

– De lättnader som branschen hittills tagit del av kan leda till en baksmälla. Enligt småföretagarnas riksförbund är skulden i snitt en miljon per företag, vilket blir mycket pengar som ska återbetalas på kort tid från företag med lönsamhetsproblem, säger Richard Damberg.

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

UC

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev