måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Förvärv

Ur & Penns ägare köper Åhléns: ”Vi ser stor potential i att fortsätta satsa på varuhusen”

Publicerad: 29 juni 2022, 08:04

En ägarkonstellation med entreprenören Ayad Al Saffar i spetsen köper Åhléns.

Foto: Daniel Norman

En ägarkonstellation ledd av Ur & Penns ägare Ayad Al Saffar köper Åhléns från Axel Johnson. Affären väntas bli klar i augusti.

Ämnen i artikeln:

ÅhlénsUr & Penn

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


– Jag är mycket glad och stolt över att få chansen att driva Åhléns fortsatta utveckling framåt. Det är ett av Sveriges äldsta och finaste varumärken som alltjämt har nästintill 100-procentig varumärkeskännedom och en unik relation till lojala kunder runtom i Sverige. Detaljhandel i butik kommer även fortsättningsvis ha en given position i sällanköpshandeln, och Åhléns kommer att ha en viktig plats i den marknaden, säger Ayad Al Saffar i en kommentar. 

Han köper Åhléns via Axcent of Scandinavia AB, där Ayad Al Saffar är vd och majoritetsägare. Inom koncernen finns sedan tidigare Ur & Penn. 

LÄS OCKSÅ: Halverad förlust för Åhléns: ”Ett stort steg i rätt riktning”

Med i ägarkonstellationen finns också Torsten Jansson liksom Göran Härstedts, Härstedt & Jansson Invest AB, vilka går in i affären som passiva finansiella minoritetsinvesterare.

– Som engagerad ägare och ledare vill jag göra Åhléns varuhus till en plats dit kunder kommer inte bara för att handla, utan också för en upplevelse och mötesplats utöver det vanliga. Vi ser stor potential i att fortsätta satsa på Åhlénsvaruhusen och att samtidigt utveckla Åhléns närvaro på nätet, fortsätter Ayad Al Saffar. 

Axel Johnson har ägt Åhléns i 34 år. Förutom 47 varuhus ingår en outletkedja samt Designtorget i bolaget. 

LÄS OCKSÅ: Handelns Mäktigaste 2022 – se hela 100-listan här

– Vi har varit djupt engagerade ägare i Åhléns i 34 år och bolaget och medarbetarna har en särskild plats i vårt och vår ägarfamiljs hjärta. När vi nu lämnar som ägare så gör vi det med övertygelsen att de nya ägarna kommer att ägna full fokus åt att utveckla bolaget med sikte på långsiktig ekonomisk bärkraft. Åhléns har under Annica Hagens ledning den senaste tiden visat tillväxt, skapat en ny energi i både organisation och varumärke, och vänt resultatutvecklingen. Vi har gjort investeringar i kompetens, digitalisering och varumärke, samt i det nya automatiserade lagret, vilket kommer att ge både bättre kundupplevelse, och lägre kostnader, säger Axel Johnsons vd Mia Brunell Livfors i en kommentar. 

Affären väntas bli klar i augusti, under förutsättning att relevanta myndigheter säger ja. Hur mycket de nya ägarna får betala för Åhléns framgår inte av pressmeddelandet. 

LÄS OCKSÅ: Den nakna sanningen om NA-KD – chefsflykten, miljardraset och vinsten som försvann

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev