Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Förvärv

Storaffärerna som rört om i handeln – och fler kan komma: ”Billigt att göra klipp just nu”

Publicerad: 31 maj 2021, 13:35

Dagens affär mellan Axfood och Bergendahls den senaste i en rad ägarbyten i detaljhandeln under de senaste åren – och det kan bli fler i pandemins kölvatten. ”Det kan vara billigt för de som är stadda vid kassan att göra klipp just nu”, säger Magnus Ohlsson, vd för We Hunt For Heads.


Ämnen i artikeln:

ByggDagligvarorHemelektronikHeminredningModeSport och fritid

Axfoods köp av partihandelsverksamheten i Bergendahls Food samt en minoritetsandel i City Gross är det senaste av en rad affärer i detaljhandeln. Vid fullt köpoptionsutnyttjande uppgår den totala köpeskillingen till 2,5 miljarder kronor.

Men i dagligvarubranschen har det egentligen inte hänt så mycket de senaste 20 åren, säger Magnus Ohlsson. De aktörer som fanns och grundades då – Coop, Ica och Axfood – är också de stora på marknaden i dag.

– Sedan dess har konstellationerna hållit i sig med lilleputten Bergendahls lite som släpvagn på tåget. Det skedde i en tid där egentligen hela Europas dagligvaruhandel gick samma väg, från regionala aktörer till jättar. Det var egentligen samma skäl som att det här sker, man insåg att alla var för små för att kunna konkurrera i en marknad som blir allt mer global.

– Det här kanske ska ses i ett perspektiv där branschen går in i en e-handelstransformation, vilket kostar pengar. Det ska också ses i ljuset av att en stor del av det som dagligvaruhandeln har haft som marginalförstärkare, i form av sällanköpsvaror, har över en tid glidit ur handen och in i lågprisvaruhusen som Rusta till exempel.

Magnus Ohlsson tror inte på ytterligare uppköp bland de svenska dagligvaruaktörerna, med tanke på att aktörerna redan är relativt få. Däremot tror han att samarbetet mellan Axfood och Bergendahls kan tas vidare. Han ser det som desto mer sannolikt med fler konsolideringar och ägarbyten i sällanköpshandeln. I spåren av pandemin tror han framförallt att det kan komma att bli nya ägare för en del modevarumärken.

– Det har att göra med fallande marginaler i digitaliseringens spår och att man behöver ökad inköpsstyrka. I några fall där varumärkena har gått ned sig lite grann kan det vara billigt för de som är stadda vid kassan att göra klipp just nu.

Storaffärerna – bransch för bransch

Ägarbyten, förvärv och allianser som ruskat om i handeln de senaste åren

Coop Butiker och Stormarknader köpte Nettos svenska butiker 2019, en affär som Markets systertidning Dagligvarunytt (då med namnet Icanyheter) avslöjade.

Dagligvaruhandeln

Det rör på sig i dagligvaruhandeln. Inte minst Axfood har gjort flera uppmärksammade förvärv de senaste åren. 2019 värvade Hemköp Östenssons nio butiker i Östergötland. Och tittar vi ytterligare några år bakåt i tiden hittar vi även förvärv av gränshandelsjätten Eurocash och e-handlaren Mat.se, med flera.

Men dagens affär överskuggar det mesta. Axfood förvärvar hela Bergendahls Foods partihandelsverksamhet och köper dessutom 9,9 procent av aktierna i City Gross, med option på att utöka ägandet till 30 procent. Det gör att Axfood kliver in i stormarknadssegmentet och koncernens grossist Dagab tillförs en volym på tio miljarder kronor.

Men störst rubriker i branschen de senaste åren fick Coops köp av Netto 2019 – en affär som avslöjades av Markets systertidning Dagligvarunytt (dåvarande Icanyheter). Coop Butiker och Stormarknader med 243 butiker förvärvade Nettos 163 svenska butiker från danska Salling Group. Coop betalade 2,4 miljarder kronor, men fick då förutom rörelsen, även 111 butiksfastigheter till ett värde av 1,9 miljarder kronor.

Läs mer: Bergendahls säljer till Axfood: ”Vi stärker City Gross position”

Läs mer: Här är Coops miljardnota för köpet av Netto: ”Ett mycket rimligt pris”

2019 blev norska Mestergruppen ny huvudägare i XL-Bygg. Mestergruppens koncernchef Mikkel Sandvik skakar hand med XL-Byggs vd Karin Eriksson efter affären.

Bygghandeln

En rad storaffärer har genomförts under de senaste åren, vilket har skakat om maktförhållandena i branschen rejält.

Den största affären genomfördes i april förra året då XL Bygg köpte Bolist och Järnia och skapade en ny jätte på marknaden med en omsättning på nio miljarder kronor.

Men det är bara en i raden av alla affärer.

I mars 2019 förvärvade Kesko Fresks 33 XL-Bygg-varuhus.

Sommaren 2019 blev norska Mestergruppen huvudägare i XL-Bygg, vilket fick ytterligare fyra större medlemmar att lämna kedjan: Habo Järn & Bygg, XL-Byggpartner, XL-Bygg Kompaniet och NP Nilsson. Samtliga anslöt sig till Woody.

Beijer, som tidigare var störst i branschen, har också genomfört flera tunga förvärv de senaste åren, till exempel PoG och Karl Ekesiöö från Woody och Bygg-Ole från XL-Bygg.

Även Bauhaus har varit i farten och förvärvade 2019 Fredells med två varuhus och en omsättning på 624 miljoner kronor.

Läs mer: Storaffär – norsk jätte blir majoritetsägare i XL-Bygg: ”Nu blir vi ännu starkare”

Läs mer: Market avslöjar: Ny storaffär i bygghandeln – XL Bygg köper Bolist

Hemtex blev aldrig någon succé för Ica, men går bättre under nya ägaren Kid.

Heminredning

Bakom de stabila jättarna, som Ikea, Mio och Jysk, har det skett en hel del affärer under de senaste åren.

Mest uppmärksamhet fick kanske Icas försäljning av Hemtex till norska Kid 2019. Ica blev av med den tunga ryggsäcken Hemtex, men det kostade. Köpeskillingen för de 141 butikerna uppgick till 226 miljoner kronor, vilket innebar en reaförlust på 400 miljoner kronor. Hemtex var altdig någon lyckad affär för Ica, men de norska ägarna har fått bättre fart på verksamheten.

BHG Group har växt till en jätte inom e-handeln, inte minst inom heminredning, med en omsättning kring tio miljarder kronor. Sedan 2012 har BHG gått från tre nätbutiker till över hundra, och förvärven har avlöst varandra. 2021 har de förvärvat Haft Bathroom Group och Svenssons i Lammhult. Förra året köptes bland andra Nordic Nest och Sleepo.

Och det är fler än BHG som är offensiva inom heminredning online. Förlagen Egmont och Aller satsar också hårt på e-handel. Egmont gjorde i december förra året en miljardsatsning då de förvärvade Royal Design Group. Sedan tidigare äger Egmont bland annat Bagaren och Kocken. Aller är inte lika stora på e-handel som Egmont ännu, men växer också genom förvärv. I april köptes My Perfect Day och 2019 förvärvades Skapamer.

Läs mer: Ica säljer Hemtex till norska Kid: ”Kommer att göra bolaget starkare”

Läs mer: Miljardaffären: BHG Group köper snabbväxande Nordic Nest

Läs mer: Miljardaffär: Storsatsande Egmont blir ny ägare till Royal Design

Elon Groups vd Stefan Lebrot och Electra Gruppens vd Annelie Sjöstedt slog sig ihop våren 2019.

Hemelektronik

Konkurrensen är stenhård i hemelektronikhandeln och jättarna Elgiganten, Netonnet och Media Markt utvecklar ständigt sina koncept. Men några större förvärv har de inte gjort de senaste åren.

Den mest omskrivna affären i branschen är istället alla turer kring Teknikmagasinet. De senaste två åren har kedjan genomgått rekonstruktion, konkurs och två ägarbyten – mitt under brinnande pandemi. Finansmannen Peter Gyllenhammar förvärvade Teknikmagasinet 2018. Efter en konkurs tog Ambia Trading Group över. Mindre än ett år senare tvingades Ambia i rekonstruktion och under rekonstruktionen såldes Teknikmagasinet vidare till nästa ägare: Matera Retail Group.

Även om Teknikmagasinet fått stor uppmärksamhet så hade en affär i april 2019 större branschpåverkan. Då bildades en ny jätte inom vitvaror och hemelektronik när Electra och Elon slog sina påsar ihop. Affären innebar att varumärket Audio Video med 100 butiker gick i graven och ersattes med Elon Ljud och Bild.

Läs mer: Med ny ägare i ryggen ska Teknikmagasinet accelerera

Läs mer: Här är den nya jätten: Elon och Electra Gruppen går samman

I april 2020 fick Twilfit en ny ägare i danska Change – mitt under pågående rekonstruktion.

Mode och sport

Även inom modehandeln har en rad affärer genomförts under de senaste åren.

Modekoncernen RNB sålde Departments & Stores till NK för 58 miljoner kronor i början av året. Strax därefter sålde koncernen även Polarn O. Pyret. Investmentbolaget Procuritas köpte kedjan för 353 miljoner kronor. Men Departments & Stores och Polarn O. Pyret är inte ensamma om nya ägare i modebranschen.

Mitt under rekonstruktionen av Twilfit köpte den danska kedjan Change Lingerie verksamheten med 17 butiker och e-handel. Bland affärerna i modehandeln finns även en del bolag som har lämnat börsen och fått hem hos nya ägare.

Sportamore avnoterades från Nasdaq efter att Footway förvärvade 95,9 procent av aktierna i bolaget. Sportamore fortsattes drivas vidare som ett eget varumärke efter förvärvet, men Footway skapade en gemensam plattform för bolagen. Planen är att fler bolag ska kunna kopplas till den gemensamma plattformen.

Även Kappahl lämnade börsen. I oktober 2019 avnoterades Kappahl från börsen efter att Mellby Gård hade förvärvat majoriteten av aktierna. Under våren 2020 försatte Mellby Gård sedan bolagen Dea Axelsson och Flash i konkurs. Men i oktober 2020 stod det klart att Kappahl köpte båda bolagen.

Under våren 2020 ansökte även MQ Marqet om konkurs. Kort därefter meddelades att den tidigare storägaren Mats Qviberg köpte upp kedjan som därmed kunde göra en omstart.

Även tidigare MQ-ägda Joy fick en omstart drygt ett år efter konkursen våren 2020. De nya ägarna Sofia Valentin, Anna Ullman Sersé och Åsa Parsmo återlanserade varumärket i form av en nätbutik.

Läs mer: De köper Polarn o Pyret: ”Delar en passion  för långsiktighet och hållbarhet”

Läs mer: Joy är online igen – ett år efter konkursen: ”Det är nu det riktiga arbetet börjar”

Läs mer: Storaffären i hamn – över 95 procent av Sportamores ägare sa ja till budet

Andreas Dyrberg Skog

Redaktör

andreas.dyrberg-skog@bonniernews.se

Julia Forsberg

Reporter

julia.forsberg@bonniernews.se

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News