fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Förvärv

ÖoB:s ägarfamilj vill blåsa av samgåendet med norska jätten: ”Optionen har löpt ut”

Publicerad: 24 april 2023, 08:16

Samgåendet mellan ÖoB och norska Europris har dragit ut på tiden.

Foto: Daniel Norman

Affären mellan de norska och svenska lågprisjättarna har utvecklats till en tvist. Nu vill ÖoB:s ägarfamilj sätta stopp för samgåendet, rapporterar Dagens industri. ”Vi kan inte längre stå bakom den.”

Ämnen i artikeln:

ÖoBDetaljhandeln

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


2018 presenterades strukturaffären som skulle leda till ett samgående mellan ÖoB och Europris.

I ett inledande skede köpte Europris 20 procent av aktierna i ÖoB samtidigt som Runsvensgruppen, som äger ÖoB, fick 2,6 procent av aktierna i den norska lågprisjätten.

I ett andra steg skulle Europris få köpa resterande aktier i ÖoB, men det klivet har aldrig tagits. I stället har bolagen hamnat i tvist med varandra.

Runsvensgruppens ägare, Familjen Svensson, vill nu sätta stopp för samgåendet och blåsa av affären. Det säger Oskar Svensson, styrelseordförande i bolaget, till Dagens industri.

– Vi trodde starkt på den här affären och konsolideringen mellan Europris och ÖoB. Men historien, tidsutdräkten och tvisterna gör att vi inte längre kan stå bakom den, säger han till tidningen.

Parterna tvistar om priset på resterande aktier i ÖoB, vilket skulle bygga på bolagets justerade vinst för 2019.

– Från vår synvinkel är det ganska enkelt att hitta rätt ebitda, men det har visat sig att vi inte har en samsyn, säger Oskar Svensson.

Runsvenssgruppen anser nu att själva optionen inte längre är giltig.

– Vi har gjort flertalet försök under de här åren att hitta någon form av lösning, men det har inte fungerat och nu menar vi att optionen har löpt ut.

Oskar Svensson säger till Dagens industri att optionen skulle ha nyttjats 2020 – nu är det 2023.

– Och att optionen har löpt ut är enbart en konsekvens av Europris agerande.

LÄS OCKSÅ: Nya ÖoB-vd:ns huvudvärk: Samarbetet med Europris knakar och ska prövas i domstol

Som en konsekvens av det har Europris nu tagit frågan vidare till en norsk skiljenämnd för att tvinga Runsvensgruppen att sälja resterande aktier.

– Skulle Europris mot för modan vinna står vi inför väldigt många år av tvistigheter, det är vi överens om. Sedan står de potentiellt inför att förvärva ett bolag i ett annat land som varit familjeägt i mer än 50 år, och det är klart att när både ägare och bolag är väldigt tveksamma till den strategiska rationalen blir det ett extremt svårt förvärv, säger Oskar Svensson.

Ett avgörande från skiljenämnden väntas under tredje kvartalet i år.

– Sådana här processer tar lång tid innan de kommer till kritan, och för oss är tidsutdräkten det centrala. Vi menar att det är helt oskäligt att ett avtal ska kunna löpa så här länge och hålla vårt bolag i ett slags limbo, säger Oskar Svensson.

Dagens Industri skriver att situationen försvåras i och med att ett första steg i affären redan tagits med sammanflätande ägarband som ett led i det samt att parterna inledde samarbeten inom flera områden, som till exempel inköp, när första steget i affären togs 2018.

– Det här är inte personifierat på något sätt, utan det är två bolag som ingått ett avtal och sedan finns det en operativ och taktisk vardag i det här som man får hantera, säger Oskar Svensson.

Samtidigt har samarbetena inte blivit så omfattande som det först spåddes.

– Det finns stora potentialer där, men vi har inte nått dem tillnärmelsevis och det finns inget som pekar på att det går i rätt riktning och vi tror att det först behöver finnas en klarhet i ägarfrågan, fortsätter han.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev