Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Förvärv

Nya apoteksjätten på banan: ”Det här en fantastisk möjlighet att utmana marknadsledarna”

Publicerad: 3 oktober 2022, 10:02

Erik Sjögren, vd för Kronans Apotek och Apoteksgruppen efter sammanslagningen.

Sverige har fått en ny apoteksjätte. I dag slutfördes affären vilken innebär att Kronans Apotek och Apoteksgruppen går samman. Sett till antalet apotek blir de störst på marknaden.

Ämnen i artikeln:

Kronans ApotekApoteksgruppen

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


– Det här en fantastisk möjlighet att utmana marknadsledarna som vi ska ta vara på väl. Utöver de synergier som kommer göra oss till en stark aktör, tror jag väldigt mycket på den kraft vi får av att skapa något nytt tillsammans. Hur stor potential vi har väljer vi själva, säger Erik Sjögren, som blir vd för det gemensamma bolaget. 

LÄS OCKSÅ: Klart – här är ledningen för nya apoteksjätten: ”Kommer kunna utmana de andra ordentligt”

Tillsammans kommer det nya bolaget att få en marknadsandel på 25 procent. Sett till antalet apotek, cirka 500, blir de störst på den svenska apoteksmarknaden. Omsättningsmässigt är de nummer tre. Tillsammans kommer de att ha en nettoomsättning på tolv miljarder kronor.

Nu inleds arbetet med att integrera de bägge kedjorna. 

– Denna dag markerar en viktig milstolpe i denna resa, med den viktiga integrationsfasen framför oss. Detta är också en viktig utveckling för hela Euroapotheca-gruppen, eftersom det är vårt första joint venture-partnerskap. Jag ser detta som en utmärkt möjlighet för oss att växa tillsammans med Oriola som en erfaren och välrenommerad partner inom läkemedelsområdet, säger Paulius Mencas, vd för Euroaptheca. 

LÄS OCKSÅ: Vd:n om sammanslagningen: ”Kommer vara bättre rustade att konkurrera”

Han kommer att sitta i styrelsen för det nya bolaget. Det kommer även Katarina Gabrielson, vd för Oriola. 

– Sammanslagningen av de två bolagen är logisk för både marknaden och konsumenten. Det nya bolaget blir en stark nummer tre inom apotekssegmentet och kommer att ha många fördelar jämfört med två enskilda aktörer. Jag är glad över att få ha varit med om att arbeta med denna sammanslagning och ser fram emot att fortsätta följa utvecklingen av bolaget framåt, säger hon i en kommentar. 

LÄS OCKSÅ: Stormvarning i apotekshandeln: ”I en omogen bransch är det så att alla inte klarar sig”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev