Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Förvärv

Market får ny ägare – Bonnier köper hela Hakon Media: ”Vi ser stora möjligheter”

Publicerad: 19 mars 2020, 09:33

Foto: Vendela Kjerner

Tidningen Market får ny ägare. Från och med 1 april tar Bonnier News över Hakon Media. ”Det är ett beslut som gör ont i hjärtat men är samtidigt ansvarsfullt för titlarna”, säger Ica-handlarnas Förbunds vd Fredrik Hägglund.


Peter Fellman, affärschef, DI-gruppen.

Ica-handlarnas Förbund är majoritetsägare i Ica Gruppen. 2014 förvärvade de också varumärkena Market och Icanyheter och bildade Hakon Media.

Men nu överlåter alltså Ica-handlarnas Förbund medieverksamheten till Di-gruppen inom Bonnier News.

– Medielandskapet har förändrats enormt mycket under vårt ägande, bland annat med en vikande annonsmarknad. Vi har, trots fina produkter, inte fått dem att flyga, säger Fredrik Hägglund.

Han ser att Bonnier News, som tog initiativ till affären förra året, har större möjlighet att utveckla verksamheten framåt.

–  Vi har tagit investeringar men det finns ytterligare behov att ta Hakon Media in i den digitala världen och då tror vi att Bonnier är bäst lämpade att driva dessa branschtidningar vidare. De har länge tittat på handeln som en dynamisk och spännande bransch som de ville komma närmare.

Ica-handlarnas Förbunds medieäventyr blev alltså sex år långt. Men Fredrik Hägglund ångrar inte köpet.

– Absolut inte. Ägandet har varit värdeskapande för oss. Det är viktigt att det finns branschtidningar som ger omvärldskoll, sprider information och framförallt inspiration till de som jobbar i branschen.

Market kommer att behålla sitt namn under överlåtelsen medan systertidningen Icanyheter tvingas byta inom ett år.

Hur mycket Ica-handlarnas Förbund fick för mediebolaget vill Fredrik Hägglund inte avslöja.

– Affärsuppgörelsen är inte offentlig.

DI-gruppens affärschef Peter Fellman, som också är chefredaktör på Dagens Industri, är nöjd med sitt senaste tillskott.

– Retail är en av näringslivets största sektorer och befinner sig mitt i en stor transformation. Det är en spännande utveckling där det finns stort behov av en vass nyhetsbevakning. Vi ser stora möjligheter att utveckla Hakon Medias starka varumärken som branschtitlar inom Di-gruppen, säger han.

Affären, som signerades i går, onsdag, sker genom en aktieöverlåtelse vilket gör att hela bolaget, inklusive alla medarbetare, följer med till Bonnier News.

Pontus Edman

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev